Съветникът на президента Румен Радев по парламентарните въпроси Антон Кутев отново ще бъде говорител на служебното правителство, съобщава "24 часа". Той ще бъде на този пост за трети път.

Говорителят на служебното правителство Антон Кутев подаде оставка

Той бе съветник на служебния премиер Стефан Янев и говорител на двата служебни кабинета миналата година. На 17 ноември провокиран от изборната загуба, той подаде оставка от поста, след като поиска оттеглянето на Корнелия Нинова като лидер на БСП. Тогава обясни, че "не желае да въвлича служебното правителство в излишно напрежение." Позицията му тогава бе разтълкувана от мнозина не като лична, а на кабинета.

Антон Кутев е роден в София на 13 септември 1968 г. Завършва средно образование в 119 ЕСПУ „Вл. Башев“ в столицата. Магистър в НХА „Н. Павлович“ София със специалност „Изкуствознание“. От 2003 до 2007 г. е общински съветник в Столичния общински съвет, член на Управителния съвет на Общински приватизационен фонд. От 2007 до 2009 г. е заемал поста търговски директор на „Business week България“.

Антон Кутев напуска НС на БСП: Не искам да участвам в персонални чистки

Избран е за народен представител в 41-ото и 42-ото Народно събрание. От 2017 до 2021 г. е избран за народен представител в 44-ото Народно събрание, където е оглавявал Комисията по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите.