Ансип: Естония няма да налага рестриктивни мерки спрямо България
Ансип: Естония няма да налага рестриктивни мерки спрямо България / netinfo

Естония няма да налага никакви рестрикции върху свободното движение на работната сила и няма да използваме никакви рестриктивни мерки спрямо България и Румъния. Това каза министър-председателят на Естония Андрус Ансип в отговор на въпрос на пресконференция след срещата му "на четири очи" с министър-председателя Сергей Станишев. Срещата е в рамките на двудневната официална визита на естонския премиер у нас.

Принципът на свободното движение на работна сила е много важен за Естония, защото бихме желали да видим равнопоставено третиране в рамките на Евросъюза, допълни Андрус Ансип. Това, по думите му, е една от основните свободи в Евросъюза.

Същевременно знаем, че това свободно движение на работната сила поставя под натиск и правителствата и предприемачите, каза премиерът. Той отбеляза, че е необходимо да се полагат повече грижи за работниците. Трябва да подобрим условията им на труд, заплатите им, допълни той. Ние сме удовлетворени от Европейски съюз, в който хората ще имат свободата да избират мястото, където ще живеят и работят, каза премиерът.

Министър-председателят Андрус Ансип започна експозето си с "Добре дошли в Европейския съюз" на български език. Сигурен съм, че това разширяване беше най-успешният проект в историята на ЕС, каза той.

По думите му естонската икономика бързо се развива благодарение на членството в ЕС. Темпът на растеж е близо 12 на сто, а безработицата която преди 6 години беше 14 процента, сега е само 4,4 процента, допълни Ансип. По думите му както обемите на експорт така и броят на туристите, посещаващи Естония бързо се увеличават. Сигурен съм, че разширяването което ще стане на 1 януари 2007 г. ще бъде успех за целия съюз и съм сигурен, че България ще се развива благодарение на това членство и това ще става много по-бързо, заяви гостът.

Министър-председателят заяви, че общата надежда е да продължи процесът на ратифициране на договора за Конституцията в един по-силен Европейски съюз. Бихме желали да продължи по-нататъшното разширяване на ЕС, допълни премиерът. Според него ще бъде много важно да се изпрати ясно послание към страните кандидатки - Албания Македония и Хърватия, а така също на Грузия и Украйна.

Министър-председателят Сергей Станишев отбеляза, че политическото сътрудничество между двете страни се развива изключително успешно. Икономическото сътрудничество обаче не може да ни задоволява, тъй като то е на прекалено ниски нива, заяви той.

Двамата премиери са се уточнили, че е необходимо да се ускори работата по редица споразумения между България и Естония, сред които е споразумението за избягване на двойното данъчно облагане и споразумения в областта на транспорта. Сигурен съм, че това ще стимулира значително икономическото сътрудничество между България и Естония, допълни премиерът.

По думите му съществува значителен потенциал в областта на туризма. България се превръща в търсена туристическа дестинация не само заради черноморските и планински курорти, но и заради възможностите в спа-туризма и балнеоложкия туризъм, посочи премиерът. Сигурен съм, че тенденцията за увеличаване на броя на туристите от Естония ще продължи и през следващите години, допълни той.

Естония е ратифицирала Европейската конституция и мога да кажа, че като основна тема в разговорите беше бъдещото ни сътрудничество, защото има области, в които можем да си сътрудничим много активно и ефективно като две страни-членки на ЕС, каза Станишев. Той отбеляза, че това са областите свързани с бъдещето на ЕС като по-ефективен, сплотен съюз, като съюз, който може да взема достатъчно бързо решения и да ги прилага в редица сфери. Това е свързано с решаването на проблемите, свързани с Европейския конституционен договор и България, и Естония ще бъдат активни в тази дискусия, като страни ратифицирали вече конституцията.

И двете страни са външни граници на ЕС и съм сигурен, че има какво да обменяме като позиции и виждания по отношение на политиката на съседство на ЕС, каза Сергей Станишев и допълни, че това е политика, която придобива все по-важни измерения и значение за развитието на ЕС. И двете правителства споделят вижданията, че след приключване на петото разширяване трябва да има перспектива за европейско членство, особено за страните от Западните Балкани, за страните кандидатки, разбира се основавайки се на изпълнението на критериите за членство, заяви министър-председателят. По думите му това е позиция, споделяна и от двете правителства.

За нас е много важно практическото сътрудничество между България и Естония, каза премиерът. Поех инициативата, отчитайки опита на Естония като успешна страна в ЕС, наши представители от Министерството на държавната администрация и административната реформа и от Държавната агенция за информационни технологии и съобщения да посетят Естония за да проучат по-внимателно опита на страната в административната реформа, в прилагането на електронното правителство и в усвояването на европейските фондове, тъй като и по трите въпроса Естония е добър пример за нас, каза Сергей Станишев.

В отговор на въпрос българският министър-председател каза, че България ще продължи работата и реформите за преодоляване на проблемите, посочени в последния доклад на ЕК. Ако погледнете независими източници, като докладите на Световната банка или на Трансперънси интернешънъл ще видите, че между докладите от 2002 година и сегашните има значителен прогрес и по отношение на съдебната реформа и по отношение на борбата с корупцията и организираната престъпност и тази тенденция ще продължи, допълни премиерът.