/ БГНЕС
Ръководителите на НАП, ДАНС и МВР са изслушани на първото заседание на парламентарната Временна анкетна комисия за изясняване на всички факти и обстоятелства около случая с източване на информация от електронната база данни на Националната агенция по приходите (НАП).

Парламентарната комисия за атаката срещу НАП засекрети заседанието си

Комисията ще продължи работата си вероятно в първата седмица на септември. Това беше посочено на брифинг след заседанието, даден от председателя на комисията Красимир Ципов и ръководството на НАП.

Ципов заяви, че е възможно депутатите да поканят на изслушване прокуратурата, както и Комисията за защита на личните данни. По думите му комисията трябва да продължи да работи поне три месеца. Той обясни, че депутатите са получили достатъчно информация за генезиса на проблема.

Директорът на НАП се извини за хакерската атака, няма да подава оставка

Ще се прецени още дали на заседание на комисията да бъдат поканени представители на нотариална камара, банкова асоциация, асоциация на фирми за кредитиране, за да бъде внесено успокоение, че няма необходимост гражданите да подменят документите им за самоличност, обясни Ципов. Той посочи още, че ще бъдат поканени и представители на IT бизнеса.

Изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова заяви, че е поискала и получила оставката на ръководителя на звеното за информационни технологии, но не е получила още оставката на ръководителя на информационна сигурност.

Финансовият министър не вижда причина да бъде поискана оставката на директора на НАП

"Предприела съм структурни промени, които да засилят отговорността за дейността за защита на информацията в нашата агенция. Ще бъде създадено звено, предложила съм на УС на НАП, което да е на пряко мое подчинение и да завишим изискванията за квалификацията в длъжностната характеристика на ръководителя на това звено, който ще бъде избран", заяви Димитрова.

Прокуратурата: Атаката по НАП цели дестабилизиране на правителството

Няма фирма, която да е отговаряла специално за защитата на информацията, допълни още тя, както и обществена поръчка за защита на личните данни.

Красимир Ципов каза още, че след като приключи работата си, комисията ще препоръча на всички компетентни институции да вземат мерки, за да се повиши сигурността на информационните системи и да не се стига до други такива подобни казуси.
БТА