„Амнести: София продължава да отрича съществуването на македонско малцинство
„Амнести: София продължава да отрича съществуването на македонско малцинство / netinfo

Българските власти продължават да не признават съществуването на македонско малцинство в страната. Това отбелязва в годишния си доклад за правата на човека базираната в Лондон правозащитна организация „Амнести Интернешънъл”.

В документът се припомня, че през октомври 2006 година, Софийския градски съд е отказал регистрация на ОМО Илинден – ПИРИН, която е поискала статут на политическа партия. Българският съд е взел това решение въпреки заключението на Европейския съд за правата на човека, който окачестви отказа на регистрация като „нарушаване на правата”.

„Амнести” обръща специално внимание върху системното нарушаване на правата на ромите, расизма и дискриминацията. В този контекст е споменат лидера на „Атака” Волен Сидеров като човек, който подклажда анти етническа реторика.

Експертите от правозащитната организация подчертават, че през месец май миналата година САЩ и Либия са възстановили пълните си дипломатически връзки, а по-късно Вашингтон е заличил Джамахирията от „Черния списък на страните, спонсориращи тероризма”.

„Амнести” отбелязва и фактът, че през март 2006 година, 130 политически затворници са били освободени с помощта на „Фондация Кадафи”, оглавявана от сина на Муамар Кадафи – Сейф Ал Ислам.

В същото време обаче в документа е посочено, че „няколко либийски граждани са били арестувани за „политическа активност” в чужбина, след като те са получили официални уверения от властта в Триполи, че няма да бъдат задържани.

През изминалата година в Либия не е имало екзекуции, въпреки че либийските съдилища са продължили да издават смъртни наказания. В този смисъл в доклада се припомня за казусът с осъдените на смърт в Либия пет български медицински сестри и палестинския лекар, като правозащитната организация припомня, че признанията на медиците са били изтръгнати с насилие, а после са били използвани като доказателства срещу тях.