С дървата за огрев се правят мащабни корупционни схеми в България. Те са свързани с влиянието на местни фирми и партии.Това каза в студиото на NOVA Александър Дунчев от „Продължаваме Промяната”.

По думите му кметовете на населени места не трябва да имат право да раздават дърва.

„Трябва хората да си заявяват дървата директно в „Горското стопанство”. Има семейства, които са посочени от кметовете и са получили 3-4 доставки, а други не са получили нищо. Дървата са инструмент са политическо влияние”, обясни той.

Гечев: Дървата остават най-евтината суровина за огрев, молбата е да няма презапасяване

 „През 2011 г. със Закона за горите беше реализирана една добронамерена идея - кметовете да правят списъци за получаване на дърва, но масово у нас имаме сигнали за измами. Кметовете правят списъци, които са различни – за домакинствата, които са готови да гласуват за кмета и за тези, които не са. Давам пример  с Вакарел. Там вероятно няма дърва, защото хората се вдигнаха срещу незаконната сеч на една фирма от район. Една от бригадите, които работи в  нея се ръководи от бившия местен лидер на ДПС. Има чадър върху фирмата. Същата фирма е секла незаконно в Ихтиман, Елин Пелин и Своге”, разказа Дунчев.

По думите му са подадени множество сигнали за нередностите, извършени от фирмата.

„Кметът като си купи гласовете с дървата вече има силата да се обади на министъра, за да му каже „Ти ще сложиш този директор, за да ме слуша””, поясни още депутатът.

ПП предлага временна комисия за решаване на системните проблеми с дървата за огрев

И поясни, че от ПП искат прозрачно планиране – къде и какви ресурси има за дърва.  

Той коментира и спора между ПП и ГЕРБ за въглищните централи.

„В Плана за възстановяване и устойчивост няма конкретни тецове, които трябва да бъдат затворени. Трябва да постигнем намаляване на емисиите. При тецовете имаме абсолютно същата схема като с дървата”, коментира Дунчев.
NOVA