/ БГНЕС
Актрисата Виолета Бахчеванова почина на 86-годишна възраст, съобщиха от Народен театър "Иван Вазов".

Тя е завършила ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1959 г. в класа на проф. Филип Филипов. Омъжена е за актьора Васил Стойчев. Заедно с него представят рецитали и поетични спектакли в България и чужбина.

БГНЕС

През 2001 г. излиза нейната книга „...А театърът може без всеки от нас“. През 2013 г. артистичното семейство получава награда Икар за „Изключителен творчески принос към българския театър“.

Творчеството й в Народен театър "Иван Вазов"


След първия сезон в професионален театър Виолета Бахчеванова е поканена в Народен театър "Иван Вазов". Публичният й дебют на първата ни сцена е през 1961 г. с ролята на Мария Десислава в "Иван Шишман" от Камен Зидаров, постановка на Николай Люцканов. Представлението се играе 315 пъти - своеобразен рекорд за най-дълго играната главна женска роля в историята на Народния театър.

Виолета Бахчеванова отдава 33 години от живота си на сцената на Народния театър "Иван Вазов", където създава емблематични роли в повече от 50 спектакъла в класически и съвременни, чуждестранни и български пиеси под режисурата на водещи имена в българския театър. Незабравими са ролите й на  Мария Десислава в "Иван Шишман", Глафира в "Егор Буличов и другите", Маркиза Спина в "Хенрих IV" или Мария Стюард в "Мария Стюард", Лейди Бритомарт в "Майор Барбара".

Поклонението ще се проведе в Народния театър в четвъртък (на 26 август) от 12.00 ч. 
БГНЕС