„Законът казва, че в условията за изпълнение на противоепидемичните мерки, ако те са свързани с разход, то той е за сметка на държавния бюджет”. Така в студиото на „Здравей, България” адвокат Марин Марковски обясни от правен аспект дали предпазните маски трябва да бъдат безплатни.

„В Закона пише още: „Държавните и общински органи създават необходимите условия за изпълнение на мерките по чл. 47 - като слагане на маски. Средствата за това се осигуряват от държавния бюджет”, посочи юристът.

Той коментира и дали физическо лице може да обжалва глоба, наложена в градския транспорт, за неносене на маска, като се има предвид спорният текст в закона.

327 нови случая на COVID-19, 10 починаха

„Съставя се акт за административно нарушение, прави се наказателно постановление и получилият акта има право да го обжалва пред съда. Неговият адвокат заявява, че съгласно закона клиентът му няма маска, защото държавата не е осигурила. Тоест, има възражение, което е сериозно”, заяви Марковски.

Според него държава трябва да раздава маски и призова за носене на предпазни средства.

Юристът коментира и предсрочно свалената карантина на българските премиер и президент, които бяха контактни лица на заразени с COVID-19.

„Смятам, че има изключително голям проблем. Когато налице е административна заповед, тя е валидна за всички. Има равенство на закона с права и задължения, според Конституцията. Ако в закона има изключения и се сочи кои са - тогава да. В заповедта, ако не е записано, трябва да се изпълнява безпрекословно”, заяви Марковски.
NOVA