Военноморското учение „Бриз 2019”
Военноморското учение „Бриз 2019” / ВМС
Основната идея на националното военноморско учение с международно участие "Бриз 2019" е повишаването на оперативната съвместимост и взаимодействие между Военноморските сили на участващите страни. Това стана ясно от думите на командир на многонационалното корабно оперативно съединение флотилен адмирал Мален Чубенков. Той и командирите на чуждестранните кораби, участващи в учението, дадоха съвместна пресконференция във Варна.

Той припомни, че по време на "Бриз 2019" ще бъде сертифициран базовият миночистач "Шквал". По думите му за пореден път участниците в учението ще имат възможност за обмяна на опит и подобряване на способностите в съвместни действия в съюзнически формат.

Командири на кораби от „Бриз“ 2019 посетиха Община Варна

Командирът на Втората постоянна военноморска група кораби на НАТО комодор Джоси Курц коментира, че е важно да са в Черно море, защото НАТО трябва да осъществява учения, където има съюзници. По думите й в Черно море алиансът има три съюзника и двама партньори. "Тук сме да работим заедно и да засилим взаимодействията си", допълни тя.
 
БТА