Абонати с изключени радиатори ще плащат повече
Абонати с изключени радиатори ще плащат повече / netinfo
Изравнителните сметки за парно за абонатите с неработещи радиатори ще бъдат по-високи. За разлика от тях, клиентите с нормално потребление на енергия могат да очакват по-ниски сметки. Това каза председателят на Асоциацията на фирмите за топлинно счетоводство Тодор Кузманов.

Кампанията по отчитане на уредите за дялово разпределение вече започна, но сметките ще се забавят заради промените в Наредбата за топлоснабдяване и необходимите корекции в софтуера на топлинните счетоводители.

По новата методика за изчисление топлинните счетоводители ще преценяват какъв е процентът сградна инсталация, който се разпределя по равно между всички съседи за всяка отделна сграда.

Според техни изчисления този дял варира между 25 и 50 на сто при досегашни около 15. Това означава, че с повишаването на дела на сградната инсталация абонатите с изключени радиатори ще плащат повече от досега, а сметките на ползващите парно ще намалеят.

От асоциацията призоваха абонатите да осигуряват достъп до радиаторите си на обявените дати, за да не се бави обработката на данните и изготвянето на сметките.

Процентът на отчетените радиатори в рамките на кампанията е много нисък, признаха топлинните счетоводители и обясниха, че колкото повече неотчетени радиатори останат, след като сметките са готови, толкова повече се увеличава рискът от неточности.

Неосигуряването на достъп до радиаторите е сред основните проблеми на фирмите за дялово разпределение. Те предупредиха, че с новата наредба сроковете за рекламации на сметките и за отчитане на топломерите извън кампанията са скъсени.

Освен това от 1 октомври и радиаторите с пломби задължително трябва да са снабдени с разпределители. В противен случай те ще се приемат за работещи и ще им се начислява максималната енергия, която съответното отоплително тяло може да отдаде.