90 000 забавени лични документи отчете МВР
90 000 забавени лични документи отчете МВР / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив
9000 души няма да получат новите си паспорти навреме
31946
9000 души няма да получат новите си паспорти навреме
  • 9000 души няма да получат новите си паспорти навреме

Хората да се въздържат да си вадят лични документи, ако нямат спешна необходимост. Това призова заместник вътрешният министър Павлин Димитров. Причината за това е липсата на доставки на бланки от страна на фирмата изпълнител „Сименс".

130 000 лева е загубило МВР заради разходи около проблемите с издаването на лични документи, посочи още той. Павлин Димитров коментира още, че е възможно на „Сименс" да бъдат поискани неустойки заради неизпълнение по договора.

„Сименс" като фирма изпълнител многократно декларира своята готовност да отстрани нерешените проблеми. Всички сме съгласни, че това е уникален документ, уникално производство, но така или иначе имаме отговорност и двете страни. И всяка страна трябва да бъде коректна и да изпълни своите задължения и ангажименти. Последните седмици и месеци възникна проблема с бланките за паспорти. Съгласно договора до 30 май 2010 г. фирмата изпълнител трябваше да ни предостави 400 000 бланки, до края на 2010-а ние заявихме още 600 000 бланки. До 10 август трябваше да ни бъдат предоставени 300 000 бланки. Към днешна дата фирмата все още не е издължила на 100% първото си задължение, което е към 30 май", обясни Димитров.

Общо 9000 поръчки за паспорти няма да могат да бъдат изпълнени в срок за последната седмица, съобщи още заместник вътрешният министър. Близо 90 000 пък са документите, които са забавени до момента от старта на процедурата.

Междувременно стана ясно, че МВР е наело външна фирма-консултант по договора, която да съветва юристите на ведомството. Днес от ОД на МВР-Враца е пристигнало писмо, че заради проблема с бланките е възможно временно да се наложи да спрат издаването на документи. Димитров обаче уточни, че МВР е изрядната страна по договора за издаване на лични документи.

По-късно „Сименс"-България призна, че има известно забавяне в доставките на бланки за паспорти. В официално съобщение, разпратено до медиите, компанията посочва, че има „уверението на нашия подизпълнител „Капелен" България, отговорен за доставките на бланко документи, че полагат максимални усилия за достигане на необходимия обем, гарантиращ нормален режим на работа на системата". „Сименс" счита, че затрудненията могат да бъдат преодолени единствено чрез добра координация, сътрудничество и комуникация с МВР на всички нива на управление на проекта", пише още в документа.

Премиерът Бойко Борисов пък заяви, в отговор на въпрос за продължаващите проблеми с издаването на документи за самоличност, че единственото, което може да се направи, е да се намали с няколко милиона лева цената, договорена от предишното правителство със „Сименс" заради неизпълнение на договорите. Той заяви, че с проблема ще запознае и канцлера на Германия Ангела Меркел при предстоящото й посещение у нас.