7 г. и 4 месеца затвор за 17-годишния Борислав Богданов
7 г. и 4 месеца затвор за 17-годишния Борислав Богданов / снимка: БГНЕС, архив
Родителите на жертвата Цветан Цанов
59031
Родителите на жертвата Цветан Цанов
Дядото на Цветан
  • Родителите на жертвата Цветан Цанов
  • Дядото на Цветан

7 години и 4 месеца затвор постанови Софийският градски съд за 17-годишния Борислав Богданов, който на 23 август м.г. уби приятеля си Цветан Цанов. Разследването установи, че тийнейджърът е бил наръган над 90 пъти с нож.

Борислав да лежи 6 години и 4 месеца в поправителния дом в Бойчиновци, тъй като вече е бил една година в следствения арест, постанови още и съда и посочи в мотивите си за присъдата, че убийството е извършено с особена жестокост и по особено мъчителен за жертвата начин.

Борислав ще трябва заплати 300 000 лв. на родителите на жертвата, както и 18 000 лв. разноски по делото.

В 15-дневен срок решението на съда може да бъде обжалвана. Съдът разпореди, дотогава Борислав да е под надзора на инспектор от педагогическа стая или член на комисия за противодействие на противообществени прояви на малолетни и непълнолетни.

Родителите на Цветан смятат, че продължилото една година разследване е причина Борислав да бъде на свобода няколко месеца преди делото. Те са притеснени за децата си. Дядото на Цветан Методи смята, че присъдата на Борислав е несправедлива.

На 23 август м.г. Борислав намушка фатално с нож 12-годишния Цветан, който му дължал 50 лева. Седмица преди убийството Цветан отишъл на гости на Борислав, той излязъл на балкона, а домакинът забелязал, че са счупени растенията с марихуана, които отглеждал там. Двамата се скарали и тийнейджърът „наложил глоба” от 50 лева за нанесените щети (толкова му стрували семената за канабиса).