55% от мъжете смятат за нормална професията проститутка
55% от мъжете смятат за нормална професията проститутка / netinfo

55% от мъжете смятат за нормална професията проститутка, близо 80% от мъжете знаят, че жените им проституират, а 22% от мъжете смятат за допустимо и нормално да бият жените. Това сочи изследване на МБМД и Българския център за джендър изследвания за пазара на сексуални услуги и трафика на жени, направено сред 265 проститутки, 301 мъже и 302 млади момичета между 14 и 20 години, които са потенциални жертви на трафик с цел проституция.

17% от мъжете признават, че са ползвали платени сексуални услуги, между 20% и 30% от мъжете ползват услугите на проститутки, сочи изследването. Като основни причини за проституцията се сочат бедността, безработицата, желанието за по-високи доходи без много усилия, ниската образованост и лошата семейна и приятелска среда.

Близо половината мъже и цели 21% от момичетата одобряват работата като компаньонка за кратко с цел печелене на пари. Срещу високата толерантност към това явление обаче 70% от мъжете считат, че правата на проституиращите жени се нарушават. Най-често мъжете търсят услугите на проститутки с цел нови сексуални преживявания. Конфликтите и насилието в семейството са често явление в домовете на проституиращите жени и в семействата на младите момичета. Много от тях са били свидетели на побой.

Всеки четвърти мъж смята, че е допустимо да бие партньорката си и 7% от младите момичета също го смятат за нормално. Парадоксално е, че 22% от мъжете и 8% от висшистите допускат насилието.

Всяка втора жена има потенциал да бъде жертва на трафик с цел проституция поради голямото доверие към интимен партньор, близки и роднини и готовността да им предаде документите си, докато е в чужбина. Това показва, че няма изградена защита при една трета от момичетата. Очевидно има някаква грешка във възпитанието на подрастващите поради факта, че сексът е на 13 място в ценностната система на младите девойки и на седмо в ценностите на мъжете.

Според анкетираните момичета високото образование е най-голямата гаранция за успех, докато при мъжете това не е така. 65% от съпрузите на проституиращите жени и 80% от интимните им приятели признават, че знаят с какво се занимава тяхната партньорка.