4 млн. лв. била цената на домашното насилие в България
4 млн. лв. била цената на домашното насилие в България / www.sxc.hu
4 млн. лв. била цената на домашното насилие в България
33044
4 млн. лв. била цената на домашното насилие в България
  • 4 млн. лв. била цената на домашното насилие в България

Цената на домашното насилие в България е около 4 милиона лева годишно - това са средствата, нужни за издръжката на кризисните центрове, телефонните линии и консултации за жертвите на насилие у нас. Това съобщи в предаването „Кой говори" на Дарик Владислав Симеонов от Български център за джендър изследвания.

Той заедно с един от директорите на Асоциация „Анимус" Надежда Стойчева отново алармираха, че държавата е спряла предвидените 500 хиляди лева за жертвите на домашно насилие в страната. За първи път тази година в бюджета са били заложени пари за тази дейност, която иначе се покрива от неправителствените организации чрез външно финансиране. От НПО-сектора заявиха готовност да преговарят с финансовото министерство отпуснатата сума да бъде по-малка, стига обаче разликата да бъде заложена в хазната за следващата година.

Надежда Стойчева: „Ние години наред осигуряваме такива социални услуги, каквато е „Горещата линия", където жените могат да се обаждат 24 часа - единственото кризисно звено в София, и за първи път се зарадвахме, че държавата ще вземе една малка част, 500 000 лева, за центровете, които има в България. След като бяха предвидени, изведнъж парите изчезнаха. В цяла Европа и в цял свят 80 процента се финансират или от общините, или от държавата и само около 20 от проекти".

Владислав Симеонов: „Ние също това питаме - къде са парите. Явно са отрязани от Министерството на финансите. Ще бъдат прекратени на практика всички услуги, които се предоставят на тези жертви на домашно насилие - правните консултации, психологически консултации, кризисни центрове. Първото полугодие на 2010 година броят на заведените дела по закона за защита от домашното насилие само в градовете, в които има представители на Алианса за защита срещу домашното насилие, са около 800 само в тези градове. Статистиката за миналата година сочи, че делата са около 1300".

Надежда Стойчева съобщи още, че на година през „Анимус" минават около 2500 жени, като около 60 процента от тях са жени, пострадали от домашно насилие. За първите шест месеца на горещата линия на Асоциацията са се обадили малко над 1500 жени, от тях 1279 са жертви на домашно насилие. 345 жени и деца са минали през кризисното звено на „Анимус" от началото на годината до август. Центърът, който дава подслон на жертвите за няколко дни, е винаги пълен. В него се приемат и деца, както и жертви на трафик и насилствена проституция, които идват от Европа.

„Най-лошото в случая е, че чуждестранните донори, които до момента са финансирали програмите ни, започват да се отдръпват, защото имаме национално законодателство и по него трябва да се отпускат средства от бюджета", коментира още Владислав Симеонов от Български център за джендър изследвания. Той добави, че юристите на центъра обсъждат възможността да бъдат заведени дела срещу държавата за отказа й да предостави помощ на жертвите на домашно насилие. Инициативата за подобни дела срещу България обаче трябва да бъде на самите жертви.