29 първокурсници от специализирани институции ще получат по 1148 лв.
29 първокурсници от специализирани институции ще получат по 1148 лв. / снимка: Sofia Photo Agency, архив

29 първокурсници в неравностойно положение ще получат еднократна помощ от 1148 лева. Това обяви президентът Росен Плевнелиев след среща с младежите.

„Гордеем се с инициативата „Подкрепи една мечта”, която стана добра традиция в България”, посочи президентът на срещата си с младежи, подпомогнати по инициативата на президентската институция „Подкрепи една мечта”, съобщиха от прессекретариата на президента.

За трета поредна година в рамките на инициативата се осигурява еднократна финансова помощ на младежи от специализирани институции за деца, центрове за настаняване от семеен тип, защитени жилища, общообразователни средни училища за деца с нарушено зрение и специализирани средни училища за деца с увреден слух. През тази година средствата ще бъдат разпределени между 29 първокурсници и всеки от тях ще получи по 1148 лева.

Държавният глава отбеляза важното решение на младежите да продължат своето обучение във висши учебни заведения. „Някои от вас са избрали хуманитарни дисциплини, други инженерни, други искат да бъдат финансисти, четвърти са избрали да се занимават с екология и селско стопанство. Ние се радваме на вашата амбиция и се опитваме да бъдем заедно с вас, защото вашата реализация е важна за нас”, се обърна Росен Плевнелиев към младежите.

Росен Плевнелиев благодари на институциите в страната, които са дали не просто възможността инициативата „Подкрепи една мечта” да намери своя смисъл, но и да бъдат с младежите в неравностойно положение ежедневно и постоянно, а не само еднократно.

Президентът бе категоричен, че при работата по инициативата, са си дали сметка колко смислен е този проект и допълни, че вече е започнала работата за следващата година - още отсега с младежите и с институциите в страната. Благодарни сме на една поредица от институции в България, които ежедневно работят за това тази инициатива да намери своята реализация по един достоен начин, допълни Росен Плевнелиев.

Според президента, обществото ни се ориентира все по-бързо към промените, които се случват около нас и затова все повече ще ни бъдат необходими взаимност и разбиране. „Впечатлен съм от добротата и човещината, които се излъчват от вас и това как сте запазили тези качества в душите си”, отбеляза по време на разговора с младежите Росен Плевнелиев.