25 млн. лв. не са стигнали до деца, нуждаещи се от лечение
25 млн. лв. не са стигнали до деца, нуждаещи се от лечение / снимкa: Sofia Photo Agency
Близо 25 млн. лв. не са стигнали до деца, нуждаещи се от лечение
23669
Близо 25 млн. лв. не са стигнали до деца, нуждаещи се от лечение
  • Близо 25 млн. лв. не са стигнали до деца, нуждаещи се от лечение

Около 25 милиона лева не са стигнали до деца, нуждаещи се от лечение в чужбина за последните 3 години. Това показва одит на Сметната палата. В институцията са постъпили 3 сигнала за деца, които са починали докато са чакали одобрение от Фонда за лечение на деца в чужбина. Приходите във фонда от 2005 до 2008 са 9,5 млн. лв. от държавни субсидии и 2 млн. лв. от дарения. Към тях през октомври 2008 г. са добавени още 20 млн. лв. от излишъка в бюджета. Използваните за лечение средства са едва 6,3 млн. лв.

От 411 постъпили молби одобрение за лечение са получили 223, сочи докладът на Сметната палата. Най- честите причини за отказ или бавене на процедурите за бюрократични и чисто административни, обясни проф. Валери Димитров, председател на Сметната палата:

Проф. Валери Димитров: „Родителите са принудени да кръстосват межди инстанции. Подавали са по няколко пъти молби, докато получат одобрение или не са го получавали, или информацията дори се е загубвала".

Десислава Хурмузова от благотворителната инициатива „Спаси, дари на..." обясни, че и в момента има деца, които чакат одобрение от фонда. Това се случва с 8-годишния Христо Генов:

Десислава Хурмузова: „Диагнозата е хронична бъбречна недостатъчност. Налага се бъбречна трансплантация, детето е на хемодиализа, мъничко е. От февруари 2009 година до този момент, въпреки че има разрешение, одобрение за лечение в чужбина, нищо не се случва. Документите му стоят във фонда при доктор Добрев".

Десислава разказа и за един от случаите, когато дете не е успяло да дочака решението на фонда:

Десислава Хурмузова: „Петър Йочев се казва. Имаше нужда от химиотерапия и в момента, в който детето почина, три дни след това фондът излезе с решение, че одобрява финансирането".

Още по темата четете ТУК