1,5% от пациентите направили избор на екип или лекар до ноември 2011-а
1,5% от пациентите направили избор на екип или лекар до ноември 2011-а / снимка: Sofia Photo Agency, архив

От януари до ноември 1, 5% от пациентите са направили избор на екип или лекар, съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването. Това показват резултатите от проверките на районните здравни инспекции във всички области на страната.

В страната близо 17 000 пациенти са направили избор на екип, а 7000 - на лекар. Около 13 000 са били пациентите в столицата. Сред другите области, в които има по-голямо търсене на услугата са Варна, Пловдив, Стара Загора и Плевен, където се съсредоточени най-много болници, както и най-добрите и иновативни методи за диагностика и лечение.

В над 240 лечебни заведения нито един пациент не е упражнил правото си да избере екип или лекар. В същото време най-често от услугата са се възползвали бременни жени, допълниха от министерството. При близо 13% от ражданията пациентките са избирали лекар или екип. В някои столични болници от услугата са се възползвали 30 на сто от бъдещите майки. Сред другите дейности, при които се наблюдава по-чест избор на екип попадат онкологичните, гинекологични и урологични операции, сърдечносъдовите, очните и ортопедичните интервенции.

Единици са лечебните заведения, в които изборът на екип е при над 80% от преминалите пациенти, което буди съмнения за известни нередности, добавиха от там. В тези болници ще се извърши допълнителна проверка и при установени нарушения ще се наложат съответните санкции.

Министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов изнесе данните още в събота в предаването „Седмицата” на Дарик. „В София от 264 000 хоспитализации, 13 287, т.е. в София 5% от хората са избрали такова нещо. Т.е. някой, ако казва, че това е системната грешка на здравеопазването, че това е начинът, по който здравеопазването се дофинансира, разбирате как олеква”, заяви той в коментар на твърденията, че при избор на екип пациентите получават по-добри грижи.

„Кешът, който не минава официално, ние не може да го хванем и точно поради тази причина регламентирахме тази практика, защото някои казват „здравното министерство въведе избора на екип”. Здравното министерство нищо не е въвело. Тази порочна практика съществуваше. Ние обаче я регламентирахме по този начин, че да може първо да минава през касата и да следим показателите”, обясни Константинов.
„Благодарение на това, че ги следим, ние може да кажем къде какво се случва. Например в болница „Шейново” изборите на екип са 35%. В Първа АГ болница, бившата „Тина Киркова” в София, е 42%, в „Майчин дом” е 31% изборът на екип”, обяви той.