100 лв. повече за гвардейци и танкисти иска МО
100 лв. повече за гвардейци и танкисти иска МО / netinfo
Министърът на отбраната Веселин Близнаков ще предложи увеличение с около 100 лв. на заплатите на военните с неатрактивни специалности в армията. Сред тях са гвардейците, танкистите и водачите на други бронирани машини.

Министър Близнаков уточни, че е изготвил доклад до правителството с предложение за увеличение на заплатите на част от военнослужещите, за които не могат да бъдат набрани достатъчно кадрови войници. По-високите възнаграждения са един от стимулите при професионализацията на армията за специалности, които не са привлекателни. Военният министър не се ангажира със срок за това увеличение, защото не било ясно дали допълнителните пари ще бъдат отпуснати от държавния бюджет или ще дойдат от преразпределението на средствата в бюджета на министерството.

По повод обмисляните социални мерки за военнослужещите Веселин Близнаков съобщи, че вече се водят разговори с няколко банки за отпускане на преференциални жилищни кредити за военнослужещи.

България ще увеличава медицинските си специалисти, които праща на мисии зад граници, съобщи военният министър. В момента извън страната са 121 души, 16 от които в Афганистан.

300000 евро отпуска Европейският съюз за оборудване на осем стаи в Болничната база за рехабилитация на Военномедицинска академия в Банкя, стана ясно при посещението на министърът на отбраната. Стаите ще могат да бъдат ползвани от военноинвалиди от европейски държави, като санаториумът може да поема годишно 80 души от чужбина.

Военноинвалидите в България могат да се лекуват в базата на ВМА като заплащат по 1,50 лв. на ден. Останалите пари за престоя им до реалната стойност на услугата се доплащат от Министерството на отбраната.