Мирча Динеску: Не бяхме подготвени за членството в ЕС
Мирча Динеску: Не бяхме подготвени за членството в ЕС / netinfo

Мирча Динеску, писател, един от малкото румънски дисиденти, писали против Чаушеску и посрещнали революцията под домашен арест. Ето какво казва той в интервю за Дойче Веле и Дарик радио за първата година на Румъния като член на Европейския съюз и за образа на България отвъд Дунава.

Г-н Мирча Динеску, преди една година България и Румъния влязоха заедно в Европейския съюз. Какво се промени за една година?

Не можем да кажем, че нещо видимо се е променило. Явно не бяхме подготвени. От 2-3 милиарда за 2007 взехме едва 300 милиона. Няма добри проекти в областта на земеделието. Румънският селянин, както и българският, живее като в Средновековието. Разбира се, има зони, където капиталистическа Румъния работи с пълна пара. Но това е само в някои градове и по някои големи улици. Затова има и хора, които изпитват носталгия по комунизма. Преди дни Чаушеску излезе най-важният румънски политик на всички времена според едно социологическо изследване. Вярно, че излезе и най-мразеният политик в същото изследване, но все пак е ужасно. Това показва объркването на населението, а и способността на румънеца да минава от ляво на дясно и обратно. Срам е, че и през 2007 пенсионерите едва преживяват със средна пенсия от около 100 евро. Още виждаме опашки за евтини лекарства и социални помощи. С това се занимава румънският пенсионер - стои в преддверието на смъртта за разлика от германския, който си прекарва почивката на Балеарските острови.

Какъв е образът на България в Румъния? Промени ли се в последната година?

Мисля, че благодарение на българския туризъм се създаде по-голяма симпатия спрямо България. След като гледахме българска телевизия през 80-те, през 90-те се хвалехме, че нашият капитализъм е по-добър от българския. И действително мисля, че при нас има повече шмекери, отколкото в България. Но шмекерията се обръща и срещу нас. Достатъчно е да отидеш по румънското Черноморие и да видиш какъв ужас е. По българското крайбрежие се чувстваш по-добре. И аз бях това лято. Близо до границата има малки заливчета, където можеш да похапнеш миди, да пийнеш българско вино. Мисля, че българското вино е много добро и евтино. А при нас цените в ресторантите са по-големи от тези в Западна Европа.

Иначе аз познавам и българската действителност. При вас има повече престъпност в политиката и бизнеса, мафия. При нас не се стреля толкова.