Зелената енергия вдига цената на тока от юли
Зелената енергия вдига цената на тока от юли / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Зелената енергия вдига цената на тока от юли
50944
Зелената енергия вдига цената на тока от юли
Зелената енергия вдига цената на тока от юли
  • Зелената енергия вдига цената на тока от юли
  • Зелената енергия вдига цената на тока от юли

До 10 на сто ще е поскъпването на електроенергията от 1 юли. Това прогнозира председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев. Цената на електроенергията се определя веднъж годишно. Основното увеличение ще дойде от зелената енергия и въвеждането в експлоатация на нова мощност на AES Гълъбово.

„Това, което налага увеличаване на крайната цена, са добавките, които трябва да стимулират развитието на възобновяеми източници на енергия, което в момента е в най-силната си фаза и през следващата година се очаква въвеждането на голямо количество мощности, за да се изпълни задължението на България за определен дял от общата енергия, произведен от възобновяеми източници", каза Семерджиев.

Той допълни, че се увеличава цената на когенерация, тъй като нараства цените на енергоресурсите – както на газа, така и на вносните въглища. Той допълни, че въвеждането в експлоатация на нова мощност в AES Гълъбово също е сред факторите, тъй като всяка нова мощност произвежда енергия на по-висока цена.

Ангел Семерджиев потвърди, че вероятно ще се стигне до увеличение на цената на топлата вода и парното от 1 април заради увеличението на цената на природния газ. Ако се постигне договореност за намаляване на цената на синьото гориво от „Газпром" с около 10 на сто, това обаче ще се отрази на цената на поплоенергията от юли или от октомври, което означава, че може и през новия отоплителен сезон да няма увеличение на цената на парното спрямо настоящите й нива.

Дългосрочните договори с Газпром или лица, свързани с Газпром, по които се доставя газ в България, се променят на всеки три месеца, каза Семерджиев. Той допълни, че от момента, в който има промяна в тези договори, тя може да бъде отразена веднага или в рамките на тримесечния период или в следващото тримесечие, каза председателя на регулатор.

Семерджиев каза още, че не се тревожи за финансовото състояние на „Булгаргаз" въпреки вземанията, които дружеството не може да си събере. Председателят на ДКЕВР изрази увереност, че газовото дружество ще може да финансира закупуването на природен газ за попълване на резервите в Чирен. Семерджиев допълни, че това може да стане и с кредити.

Още икономически новини четете в Lev.bg