Започна проверката на изравнителните сметки за парно
Започна проверката на изравнителните сметки за парно / netinfo

Проверка на изравнителните сметки за парно в София и на наредбата за тяхното образуване започва от 29 август институцията на националния омбудсман. Причината са зачестилите жалби от абонати на столичната „Топлофикация” срещу по-високи от очакваните сметки за миналия отоплителен сезон. Първите данни от проверката се очакват в средата на септември.

В проверката ще участват представители на енергийното министерство, топлофикационното дружество, комисията за енергийно и водно регулиране, общината, потребителските организации, синдикатите, научните среди и медиите. Според общественият защитник Гиньо Ганев целта й е да установи две неща: дали тези изравнителни сметки, които се раздават, съответстват на действащата нормативна уредба, първо, и второ, даже ако те съответстват на приетата методика, дали тази наредба е коректна, дали има една по-голяма справедливост или пък един дефектен подзаконов нормативен акт, който трябва да бъде променен.

Още преди анализът на изравнителните сметки и на законодателството да е започнал е ясно, че във фактурите няма достатъчно информация. Липсва достатъчно информация за това, което им се сервира на хората под формата на изравнителни сметки, каза омбудсманът Гиньо Ганев.

Само 20 працента от изравнителните сметки в столицата вече са изпратени до абонатите, каза директорът в „Топлофикация” Стефан Дочев. Според него хората, които се жалват от фактурите, често не си дават сметка, че в сравнение с отоплителния сезон 2005/2006 г. през последния цената на парното се е повишила с 30 процента. По-висок е и делът на разходите за отопление на общите части в сградата.