Юшченко: Най-опасните пътища са в Украйна
Юшченко: Най-опасните пътища са в Украйна / netinfo

Най-опасните пътища и най-алчните пътни полицаи в Европа са на едно и също място - в бившата съветска република Украйна. Това заяви украинският президент Виктор Юшченко на среща с експерти, предавана по телевизията, предаде ДПА.

Близо 7500 души са загинали при пътни инциденти в Украйна през 2006 г., което е с 20 на сто повече спрямо 2005 година. Картината през 2007 г. е още по-мрачна, с около 7000 жертви до средата на ноември. Пътуването с автомобил в Украйна е четири пъти по-рисковано в сравнение с Франция или Белгия и осем пъти по-опасно в сравнение с Германия, възмутено заяви Юшченко. Последното посещение на президента до управлението на Държавната автоинспекция (аналога на българския КАТ) през юли 2005 г. разгневи Юшченко, който обяви, че ще закрие организацията.

Решението на президента да прекрати дейността на Държавната автоинспекция (което така и не бе изпълнено на практика) дойде след прословутото пътуване през 2005 г. на Юшченко с правителствен автомобил, но без специалните отличителни знаци. В опита си да припечелят от "нагласени" пътни нарушения, полицаите го спряха осем пъти в разстояние на 600 километра. В предаването Юшченко порица някои нечестни практики на Държавната автоинспекция, отдавна познати на повечето украински шофьори. Например полицията поставя пътни знаци не в името на обществената сигурност, а на места, където те биха могли "да хванат в капан" най-неподготвените шофьори.

Правилата за ограничение на скоростта се пренебрегват, но поставянето на реклами по пътищата внимателно се контролират от служителите на организацията, за да се получат повече пари от реклама в бюджета на Държавната автоинспекция.

Шофьорска книжка без да се взима изпит - или всъщност без умения да се шофира - струва на черния пазар в Украйна от 200 до 500 долара. Технически преглед на автомобила без оглед от испектор струва 50 долара в зависимост от модела и годината на производство на автомобила, отбелязва ДПА.