Водата от геран безплатна до 10 кубика на денонощие
Водата от геран безплатна до 10 кубика на денонощие / netinfo
Целта на регистрацията на кладенците и гераните е да се защитят интересите на собствениците им. Ако не е налична информация за ползваното количество в даден район, няма да е възможно да се определи колко е свободното количество вода, което ще ползват промишлените предприятия там. Гражданите ще имат възможност да ползват вода от тези кладенци до 10 кубика на денонощие. Над това количество ще се плаща по пет лева на 1000 кубически метра. Това обясни в предаването „Портфейл” заместник-министърът на околната среда и водите Любка Качакова.

Ето какво още каза заместник-министър Качакова:

Законът за водите предвижда безплатно ползване до 10 кубика на денонощие, което прави 3650 кубика годишно. С тази вода спокойно могат да се напояват около два-три декара зеленчуци и да се задоволят нуждите на хората. Това е водата, която се ползва безплатно и досега не е имало случай, в който граждани да се оплачат, да кажат, че тази вода е недостатъчна.

Няма друг механизъм, по който ние да правим така, че да облагаме хората допълнително. Няма никаква причина хората да се притесняват, че като регистрират своите кладенци за собствени потребности, ще бъдат облагани с данък, ще плащат такси и така нататък.