Винопроизводители очакват по-слаба реколта заради дъждовете
Винопроизводители очакват по-слаба реколта заради дъждовете / БГНЕС, архив

Винопроизводители от Югозападна България очакват много по-слаба реколта. Причините са обилните валежи и градушките. Хората дори се притесняват, че няма да успеят да покрият разходите, които са направили, ако и сега изкупната цена на гроздето е ниска, както миналата година. Тенденция е производители от Санданския регион масово да се отказват да гледат лозя.

Тази година заради лошото време се бави развитието и растежа на лозята, коментира Симеон Бонев, агроном във винарна в село Смочево. Във винарната, в която работи се отглеждат 400 дка лозя различни сортове.

Плодовете скъпи заради дъждовете

Миналата година са отгледали около 400 тона грозде, тази обаче очакват по-малко грозде, защото заради падналите слани много от растенията са измръзнали.

"Има места, в които измръзването на недораслите е 100%, но има места,където е само на връхните части, това също много забавя развитието на растението, защото нали след това трябва да избият пъпки и нови недорасли и това също ще окаже влияние върху добива", коментира агрономът пред БНТ.

Лозарите се оплакват още, че заради непрекъснатите валежи им се налага много често да пръскат с препарати, за да се преборят с болестта по лозята - мана. Проблем обаче е, че дъждовете отмиват препаратите от растенията.

Черешите - безценни тази година

"Валежите, които падат, са доста интензивни. Това от една страна е добре, защото има влага за развитието на растенията, но от друга не добре, защото първо се получава заплевяване и второ се създава риск и от гъбни заболявания", посочи още Симеон Бонев.

Според винопроизводителите, е рано да се говори за качеството на реколтата, защото тепърва предстои гроздето да зрее.