Великобритания отваря пазара си за български атомни експерти
Великобритания отваря пазара си за български атомни експерти / netinfo

Български атомни експерти ще могат вече да се трудят във Великобритания без разрешителни за работа, след като властите в Лондон включиха енергетиците в списъка на професиите, от които кралството изпитва остра нужда, предаде Дойче веле.

Високите цени на горивата неочаквано създадоха нови възможности за работа на чужденци във Великобритания. Правителството обяви, че ще търси алтернативни източници на енергия. „Съвсем ясно е, че ще трябва не само да подменим съществуващите ядрени мощности във Великобритания. Ще бъдем по-амбициозни в ядрените си планове за бъдещето”, обяви британският премиер Гордън Браун миналата седмица след среща в Шотландия с ръководители на енергийни компании.

Важна част в тези планове се отделя на ядрените експерти от чужбина. Решението на правителството веднага предизвика острата реакция на профсъюзите. Оттам заявиха, че ще се противопоставят на всеки опит във Великобритания да бъде докарана евтина квалифицирана работна ръка от чужбина.

Отварянето на британския ядрен сектор може да създаде нови проблеми на правителството в София, което се оплаква, че страната започва все по-остро да чувства недостига на работна ръка. До месеци се очаква България да започне свой атомен проект – новата централа в Белене. Руските фирми, които ще участват в строителството й, обаче заявиха, че сред българите могат да намерят едва половината от общо четирите хиляди специалисти, които са им необходими.