Василев недоволен от граничния контрол
Василев недоволен от граничния контрол / netinfo

Министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев обвини някои министерства и ведомства за протакането на мерките за затягане на граничния контрол, предложени от него. Василев обясни, че още следващата седмица ще вика междуведомствения съвет по въпросите на граничния контрол, на който ще предложи максимално въвеждане на единен фиш за плащане на таксите по границите. Припомням, че корупцията по границите е сред основните критики, публикувани вчера от ЕК в доклад за България.

Налага се да накарам другите да си свършат работата и ако те не искат, няма как да го сторя, оплака се Николай Василев. Отделните ведомства били принципно за, защото премиерът Сергей Станишев ги карал, но протакали нещата, които трябвало да свършат.

И ако все пак решат, че трябва да го направят отговорните институции искали мерките за затягане на граничния контрол да не са на главните контролно-пропускателни пунктове, а по средата на нищото за да могат да отчитат дейност, обясни Василев.

Разбирам защо отделният човек на границата не склонен да го направи, но не разбирам защо неговите началници в София имат същата позиция, добави Василев.

Той отбеляза, че само НДСВ отделя внимание на проблема с търговския дефицит, който е обект на критика в доклада на Европейската комисия. Поставям този въпрос на заседание на правителството, но дискусия не се получава. Това е опасно, защото ако дефицитът продължава да расте, това е заравяне на главата в пясъка, предупреди Василев.

„Искам да има дискусия по икономическата политика, защото такава няма от началото на мандата” –заяви още министър Василев. По въпроса за контрола на граничните пунктове Василев добави: „Получава се така,че гоним хора на други министри и те се сърдят, най добре е самите министри да погонят хората си”.