В САЩ и Западна Европа са по-негативно настроени към глобализацията
В САЩ и Западна Европа са по-негативно настроени към глобализацията / netinfo

Гражданите на Съединените щати и пет големи западноевропейски държави възприемат глобализацията все по-негативно. Това показва проучване на общественото мнение, публикувано в британския вестник"Файненшъл таймс".

Три четвърти от британците, французите, американците и испанците смятат, че глобализацията се отразява негативно на страните им. Това отрицателно настроено мнозинство е по-малко в Германия, с голямата й експортна база.

По-малко от пет на сто от американците, германците, испанците, французите и британците се възхищават от влиянието на големите мултинационални корпорации.

Огромното мнозинство от анкетираните смятат, че ръководителите на големите компании взимат прекалено много пари, и искат да бъдат увеличени данъците на хората с най-високи доходи. Повече от половината участници в допитването дори отиват по-далеч, като настояват за въвеждане на тавани в заплащането на ръководители на компании.

В голямото си мнозинство европейците все още подкрепят принципа на свободната конкуренция вътре в Европейския съюз. За сметка на това французите, германците и испанците искат правителствата им да поемат по-голяма роля в управлението на националните икономики.

"Файненшъл таймс"коментира, че дълбочината на антиглобалистките настроения сред гражданите на богатите страни ще се отрази негативно върху техните политици и бизнес елит.

Позицията им, че отварянето на икономиките за по-свободна търговия ще е от полза както за бедните, така и за богатите държави, не се споделя от гражданите на последните, независимо от това колко либерални икономически традиции имат, отбелязва вестникът.