В Китай започна строежът на нова атомна централа
В Китай започна строежът на нова атомна централа / netinfo

Китайски енергийни компании започнаха строежа на нова атомна централа, първата в североизточната част на страната, съобщава Асошиейтед прес, като се позовава на агенция Синхуа.

Предвидено е първият от шестте блока на централата Хунянхъ в Далян, пристанище в провинция Ляонин, да заработи през 2012 г., а останалата част - до 2014 г. Централата, изградена само по китайска технология, ще струва 50 млрд. юана (5 млрд. евро).

Правителството на Китай казва, че планира да построи 31 нови атомни централи до 2020 г., за да ограничи силната зависимост на страната от петрола и въглищата.

Централата в Далян се строи от консорциум, оглавяван от корпорацията "Чайна Гуадун нюклиър пауър" (China Guandong Nuclear Power Corp.), която експлоатира атомни централи в югоизточната провинция Гуандун.

Съществуващите досега атомни централи в Китай работят с френска, руска и канадска технология.

През юли т. г. американската компания "Уестингхаус електрик" (Westinghouse Electric Co.) подписа споразумения за построяването на четири АЕЦ в Китай и за предоставяне на технология за изграждане на най-новия китайски реактор.