Увеличава се интересът на френски компании към България
Увеличава се интересът на френски компании към България / netinfo

Сравнително малък е броят на френските инвестиции в България. Според статистиката на Централната ни банка те са на стойност 353 милиона евро и са на незавидното 16-то място на държавите, които инвестират у нас.

Като цяло над 1000 са френските инвестиции, направени в страната ни. От тях към 890 са от физически лица и 170 - на компании. Напоследък обаче се увеличава интересът на френските компании към България и е много вероятно да се качат по-напред в класацията. Това каза за Дарик радио заместник-изпълнителният директор на Българската агенцията за инвестиции Пенчо Ненов.

Според него слабият интерес до сега е бил заради силната конкуренция от страна на Румъния. Едно от предимствата на северната ни съседка е по-големият пазар. Въпреки това у нас също има знакови френски инвестиции, каза Пенчо Ненов.

Г-н Ненов, какъв е размерът на френските инвестиции, които са направени в България до този момент?

С неудоволствие искам да отбележа, че делът на френските инвестиции е сравнително малък. Българска народна банка следи чуждестранните инвестиции и от 1989 година насам те са на стойност 353 млн. евро и на са на незавидното 16-то място сред страните, които инвестират в България. В челото са Австрия с 3 млрд. евро, Холандия – с около 2 млрд. евро, Гърция – с около 2 млрд. евро, така че тук има много какво да се работи и с големи надежди, тъй като напоследък се увеличава интересът на френски компании към България, да променим това незавидно 16-то място и да дойде на по-челно място, където Франция заслужава да е като водеща европейска сила.

Има ли запитвания от страна на френски компании, които се интересуват от работа у нас?

Да, запитване има, макар че, както ви казах, сравнително по-малко са и аз си го обяснявам най-вече със силната конкуренция от страна на Румъния, тъй като тя е в непосредствена близост до нас, но езиковите бариери са много по-малки, Румъния има и три пъти по-голяма територия и по-голям пазар.

Кои са инвестициите, които Франция е направила до този момент у нас? Кои са по-известните френски заводи, работещи на територията на страната?

Знакови инвестиции са „Симан Франсе”, това е собственикът на циментовия завод „Девня цимент” през 1999 година. „Шнайдер Електрик”, която също през 1999 година закупи електроапаратурния завод в Перущица. Френски инвестиции през 1999 година има във финансовия сектор. Там са закупени от „Сосиете Женерал Груп” „Експресбанк” и от „Париба” - „Дрезднер банк”. В сферата на търговията веригата магазини „Мосю Бриколаж”. В областта на производството в Първомай едно много сериозно френско предприятие за обработка на сурова вълна, в млечната промишленост „Данон Груп”, при облеклото и обувките „Рила Стил” регистрира търговска марка във Франция и изнася, „Флавия” в обувната промишленост. Сериозни запитвания и контакти има по линия на земеделието и най-вече в областта на винарството и лозарството, много силни връзки с регионални лозаро-винарски камари. Това са едни знакови инвестиции, но като цяло те са много повече и ще ви кажа, че някъде над 1000 са френските инвестиции, от които към 890 са френски инвестиции от физически лица и 170 инвестиции – от френски компании в България. За целия този период, за който ви казах, т.е. до 31 декември 2006 г.

Все пак фирмите, които изброихте, че са инвестирали в България, са доста известни.

Разбира се и ние много се радваме за това.

Как може да се накара френският бизнес да помисли за инвестиции в Българи? Достатъчни ли са презентациите, които България прави по различни бизнес форуми и французите как се ориентират към България, тоест звънят в Агенцията за инвестиции или задават въпроси по форумите.

Пътищата са много, основните вие ги изброихте – през нашето посолство и през международните форуми, които се правят във Франция, правят се презентации от Българската агенция за инвестиции. Разбира се, голяма част от инвеститорите активно търсят място за инвестиции и бизнес и те съответно пък през френското посолство или директно през страницата на Българската агенция за инвестиции ни намират, съответно задават профила, който отговаря на техния бизнес и ние се опитваме да предложим подобна територия, място или да ги срещнем с български партньор, който прави този бизнес, като тук искам да отбележа, че една от функциите на Българската агенция за инвестиции е да сертифицира големите инвеститори. Имаме знакови инвеститори, които ни се ще, макар и четири на брой – имаме четири сертифицирани проекта на френски компании, и с гордост мога да кажа за най-сериозния проект, по който доста работи Българската агенция за инвестиции и цялата държава, разбира се, община Русе. Положиха се много усилия, за да се избере между България, Румъния, Словения и Украйна именно в Русе да се направи този завод на фирмата „Монтюпе” – това е за 70 млн. лв. и 800 работни места, продукцията е за автомобилната промишленост – части от алуминий, които са за „Рено”, „Пежо”, „Ауди”, „Форд” и други европейски компании, така че това е една инвестиция, за която положихме наистина много усилия и тя дойде в България. Друга такава инвестиция е разширяването на „Шнайдер Електрик” близо до Пловдив. След като закупи през 1999 година завода в Перущица все пак в България има успешен старт и добър климат, защото фирмата направи експанзия, тоест увеличи с още 40 млн. лв. своята инвестиция и откри нов завод до Пловдив. Другото е най-големият европейски търговец на дребно „Карфур”. Знаете, че има бум на хипермаркети и на МОЛ-ове, но това наистина смятаме, че ще е може би един от най-големите в София.

Той предстои да бъде изграден, така ли?

Предстои да бъде изграден, инвестицията е 82 млн. евро. И най-прясната новина – предстои да бъде връчен сертификат, тоест той е взет, но все още не е тържествено връчен, на една от знаковите фирми в строителния бранш – „Сен Губен”. Това е световен лидер в производството на строителни материали, като неговото поделение, което ще развива завод за гипскартон – строителен материал, който напоследък много активно се харчи в строителството – в близост до ТЕЦ „Марица-Изток 1”, ТЕЦ „Марица-Изток 2” и ТЕЦ „Марица-Изток 3”. Интересното при него е, че ще работи с отпадъчните от ТЕЦ-овете суровини, а именно отпадъчен гипс, който се получава при производството електроенергия от изгарянето на въглища. Това са четири проекта, макар и четири от 80, но както ви обясних, са доста сериозни и смятам, че може би и след посещението на президента Никола Саркози и раздвижването, което усещаме, наистина ще има промяна и 16-тото място на Франция ще се промени, ще отиде по-високо.