Учредиха Асоциация на кредитните консултанти в България
Учредиха Асоциация на кредитните консултанти в България / netinfo

Асоциация на кредитните консултанти в България (АККБ) учредиха водещите компании от сектора. Критериите, на които трябва да отговарят желаещите да бъдат нейни членове, са: минимум 1 година опит на пазара, подписани договори за сътрудничество с поне 8 банки и кредитното консултиране да е основна дейност за дружеството са основните критерии за членство в организацията, приети от Учредителното събрание.

Основните цели, които си поставя АККБ, са да популяризира услугата кредитно консултиране и ползите за клиентите от него, да лобира за създаване на нормативна база, позволяваща защита на интересите на кредитните посредници и техните клиенти и да създаде основа и утвърди правила за лицензиране на дейността на кредитните посредници и регулиране на дейността им.

„Това е поредната стъпка в утвърждаването на този бизнес модел и довеждането му до стандартите на работа, основани на най-добрите световни практики. Ние, учредителите на Асоциацията, представляваме 80% от българския пазар на кредитно консултиране за физически лица и това ни задължава да отговорим на доверието на клиентите си с гаранция за висок професионализъм и спазване на етичните норми ”, коментира Тихомир Тошев, изпълнителен директор на КредитЦентър и председател на УС на АККБ „У нас кредитното консултиране е млад и перспективен бизнес, което означава сериозен ръст както на компаниите, които извършват подобна дейност, така и на процента на потребителите, които търсят услугата.”, допълни той.

По данни на АККБ процентът на потребителите на кредити, които използват кредитни консултанти у нас е едва 6% при 40% за Централна и източна Европа и 90% за САЩ.

Друг показател, по който страна ни значително изостава е съотношението „отпуснати ипотечни кредити - БВП”. По данни на АККБ у нас този дял е едва 10,42% за 2007 г., при над 80% за Великобритания и около 12% за Полша и Словакия.