Търговци на хранителни добавки в интернет не се притесняват от масираните проверки
Търговци на хранителни добавки в интернет не се притесняват от масираните проверки / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Търговци на хранителни добавки в интернет не се притесняват от масираните проверки
49691
Търговци на хранителни добавки в интернет не се притесняват от масираните проверки
  • Търговци на хранителни добавки в интернет не се притесняват от масираните проверки

Търговците на хранителни добавки по интернет, които нарушават закона за храните, не се притесняват от проверките на Българската агенция по безопасност на храните. Това показа проверка на Дарик в интернет сайт за продажба на този вид продукти, избран на случаен принцип. Търговецът, когото условно ще наречем Иванов, обясни, че кризата е ударила и този онлайн пазар. Специалистите предупреждават, че излагаме на риск живота и здравето си, като си купуваме непроверени стоки, които се представят за хранителни добавки. Справка в агенцията по храните показа, че след подаден сигнал от потребител експертите са се натъкнали на един от най-фрапиращите случаи за нарушения в законодателството с продажбата на хранителна добавка, известна като „Мравчено дърво", която „лекува" рак и гъбички.

Сред най-куриозните реклами на хранителни добавки в интернет са освен мравчено дърво, което според рекламата му „лекува" най-малко десет вида различни заболявания – от злокачествени тумори до гъбични инфекции, но и таблетки с индийски билки, гарантиращи нечувана полова мощ. Свързахме се със собственик на случайно избран магазин в интернет, който продава различни хранителни добавки. Ето какво коментира пред Дарик мъжът, който условно ще наречем Иванов тъй не пожела да каже името си: „Търсенето е много слабо, както и потреблението. По принцип: каквато държавата, такава и търговията. Слабо върви сайтът". Търговецът допълни, че не се притеснява от проверките на агенцията по храните. На въпрос дали е запознат с изискването в закона за храните, че такива добавки не бива да се продават чрез интернет или каталози, а само в регистрирани търговски обекти, той отговори: "Кой го каза това нещо? Има такива известни световни сайтове като американски, а там законите са създадени доста преди нас и си ги продават, обаче е упоменато, че самият продукт не е лекарствено средство. Нищо не знам, в момента ми губите времето".

Приемането на хранителни добавки без консултация с фармацевт е опасно, особено ако приемаме и лекарства, обясни за Дарик председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов. Според него, когато хората си купуват хранителна добавка от аптека, могат да бъдат сигурни, че купуват качествен, проверен, контролиран продукт. „Винаги, когато пият лекарство, комбинацията му с хранително добавка може да създаде проблем. Точно в този момент е важна намесата на фармацевта, който да каже дали е подходяща тази комбинация и дали няма да попречи на действието на лекарството или да предизвика други проблеми", допълни Костов.

От началото на седмицата Българската агенция по безопасност на храните започна масирани проверки на търговците и производителите на хранителни добавки. Ще се следи за правилното изписване на свойствата на продуктите, както и тяхното съдържание и съхранение. По данни на контролното ведомство у нас има регистрирани 65 производители на хранителни добавки.