Турските превозвачи протестираха пред българското посолство
Турските превозвачи протестираха пред българското посолство / netinfo

Турските превозвачи протестираха пред българското посолство в Анкара срещу новите високи транзитни такси за преминаване през България, които започнаха да се прилагат от 8 юни насам. От тогава продължават и протестните акции, а даменстрацията от петък бе придружена от строги мерки за сигурност и приключи без инциденти.

1000 турски ТИР-а от 11 области на страната пристигнаха призори в Анкара и образуваха 5-километрова колона на гишетата на централния аутобан пред входа на града. Въпреки настойчивостта си, те не бяха допуснати да влязат в движението в града.

Към 10,30 ч сутринта протестиращите около 250 души тираджии собственици на фирми, членуващи в Турската асоциация на международните превозвачи, пристигнаха с пет автобуса пред посолството ни и блокираха за около половин час централния булевард „Ататюрк”. Преди тях обаче беше пристигнал специално мобилизираният да пази мисията ни екип от 300 полицаи от отдела за борба с масовите безредици.

Шефът на Асоциацията на международните превозвачи в Турция постави черен венец пред табелата на посолството ни и направи изявление пред медиите. България налага високи такси само на турските превозвачи и така нарушава двустранното споразумение, подписано преди членството й в Европейския съюз, подчерта председателят на Турската асоциация на международните превозвачи, а протестиращи бурно го аплодираха. Той обеща протестната кампания да продължи и занапред и отправи призив към медиите и политиците в Анкара за по-силна подкрепа.