Туристическият бизнес ще пострада сериозно, ако се върне старият режим за пушене
Туристическият бизнес ще пострада сериозно, ако се върне старият режим за пушене / снимка: БГНЕС, архив
Туристическият бизнес ще пострада сериозно, ако се върне старият режим за пушене
67568
Туристическият бизнес ще пострада сериозно, ако се върне старият режим за пушене
  • Туристическият бизнес ще пострада сериозно, ако се върне старият режим за пушене

Туристическият бизнес в България ще бъде ударен сериозно, ако се върне старият режим за тютюнопушене на закрито. Това заяви в интервю за Дарик директорът на Института за анализи и прогнози в туризма Румен Драганов. По думите му вече са продадени над 150 000 почивки за бъдещ период и ако те трябва да бъдат променени, това ще е нарушение на правата на потребителите.

По този начин недоволните клиенти, освен че ще могат да възстановят цялата си сума, могат да осъдят туроператора и за нанесени морални щети.

Драганов бе категоричен, че държавата може да стимулира малките ресторанти, които твърдят, че срещат затруднение при настоящия режим на пълна забрана за пушене на закрито.

От въвеждането на пълната забрана за пушене на закрито до момента не е имало нито едно оплакване от туристи, смята Румен Драганов. Според него, ако отново се стигне до промяна, това ще е знак за несигурна икономическа среда у нас. Нещо повече: „Ние говорим за незабавна промяна, което означава, че при издадени вече брошури, публикувани оферти в сайтове, направени записвания, туристите са в абсолютното си право да поискат значителни компенсации и възстановяване на цялата им сума, включително нанесени морални щети – за това, че те са били подлъгани да се запишат за почивка в България при условие, че те са очаквали, че в България не се пуши”.

Драганов бе категоричен, че много малки заведения и в момента нарушават забраната за пушене на закрито, което е ясен сигнал, че вероятно не спазват и други норми – и при данъчноосигурителното законодателство, и при покриването на здравни стандарти. За да се реши проблемът с ресторантите, които губят пари заради забраната, Драганов предлага: „Те могат да бъдат подпомогнати от общините, които могат да предоставят безплатно тротоарно право в рамките на определена площ на тези заведения, за да разгърнат места, в които да се пуши на открито. Правителството може да вземе решение за отпускането на безлихвени кредити от Банката за развитие и други институции, които да подпомогнат за купуването на маси, столове, отоплителни тела, одеяла, за тези, които желаят да развият такава дейност. В същото време Министерството на социалните грижи може да направи една статистика, да види колко са лицата, които са уволнени  именно поради причина въвеждане на тютюнопушенето и да ги възстанови по различни програми на ЕС за конкурентоспособност, т.е. да създаде работни места там, където тази работни места са били прекъснати поради тази причина”.

Промяната в Закона за здравето, с която ще се разреши връщането на залите за пушачи в заведенията, ще бъде разгледана в сряда в икономическата комисия в парламента.