Топлофикация София завела 5000 дела срещу столичани
Топлофикация София завела 5000 дела срещу столичани / Sofia Photo Agency, архив
"Топлофикация София" завела 5000 дела срещу столичани
87962
"Топлофикация София" завела 5000 дела срещу столичани
"Топлофикация София" завела 5000 дела срещу столичани
  • "Топлофикация София" завела 5000 дела срещу столичани
  • "Топлофикация София" завела 5000 дела срещу столичани

5000 дела е завела "Топлофикация София" срещу столичани от началото на годината. Това обяви омбудсманът Мая Манолова на дискусия за услугата топло. Националният защитник и членове на КЕВР влязоха в спор за юристконсулските възнаграждения.

Задълженията при дела, заведени от "Топлофикация София" срещу граждани, се увеличават и делата се оскъпяват заради начисляването на юристконсулски възнаграждения, припомни Манолова. Тя даде пример как дълг от 100 лева нараства на 883 и, ако гражданинът възрази, този дълг от 100 лева скача на 1483 лева.

Националният защитник припомни как на форум, провел се преди няколко месеца, институциите в енергийния сектор се обединиха по темата  да бъдат направени промени и именно тези юристконсулски възнаграждения, които толкова оскъпяват задълженията на гражданите да отпаднат. Няколко месеца обаче по-късно резултат все още няма.

Затова омбудсманът попита председателят на КЕВР Иван Иванов какво се случва по казуса, както и с общите условия, които трябваше да претърпят лека промяна, измежду които са и юристконсулските възнаграждения.

Тук вече се появиха споровете между присъстващите в залата: дали тези възнаграждения са предмет на общите условия или на друга сфера и могат ли да отпаднат след като се присъждат минималните възнаграждения. Те са в размер от 300 лева и се присъждат от съда.

Шефът на комисията заяви, че е по-добре да се изчака решението на Конституционния съд по питането на омбудсмана дали този член, които е в Гражданско-процесуалния кодекс за юридическите лица, на които се присъждат възнаграждения, е противоконституциионен, след като веднъж вече се плащат заплатите на юристите на "Топлофикация" чрез признаването на разходите на дружеството при всеки регулаторен период от КЕВР.

По време на дискусията се чуха идеи възнагражденията от заплатата на "Топлофикация" да останат, но да отпаднат юристконсулските възнаграждения по собствено желание на дружеството, както и Столичният общински съвет да определи други по-ниски размери на тези възнаграждения при заведени дела от "Топлофикация София" срещу граждани.

Другото, което стана ясно е, че другата седмица променените общи условия за топлофикационните дружества в страната ще бъдат разисквани в комисията.