Топлофикациите искат по-малък скок в цената на парното, отколкото предлага ДКЕВР
Топлофикациите искат по-малък скок в цената на парното, отколкото предлага ДКЕВР / снимка: БГНЕС
Топлофикациите искат по-малък скок в цената на парното, отколкото предлага ДКЕВРповече от 5-6%
73063
Топлофикациите искат по-малък скок в цената на парното, отколкото предлага ДКЕВРповече от 5-6%
  • Топлофикациите искат по-малък скок в цената на парното, отколкото предлага ДКЕВРповече от 5-6%

Увеличение на цената на топлата вода и парното средно с 5-6% от 1 юли, а не с двойно повече поискаха от Асоциацията на топлофикационните дружества. На обществено обсъждане в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране председателят на асоциацията Илия Николаев заяви, че при средно увеличение на цената с около 10 % ще има отлив на потребители. При някои дружества увеличението достига до близо 19 на сто.

От асоциацията настояват за по-малко намаление на преференциалните цени на тока, произвеждан от тях. Идеята на регулатора е да се намали цената на тока, произвеждан от топлоцентралите и заедно с други мерки да удържи цената на електроенергията за крайните потребители. Ако идеята се реализира, общото намаление ще бъде с 0,66 на сто, като единствено потребителите на ЧЕЗ ще плащат с 0,3 на сто по-скъп ток.

От енергийния регулатор насрочиха закрити заседания в последния възможен ден - на 30 юни, като не изключиха възможността и за промени в предложението към момента цени.

Ако цената на топлата вода и парното скочи с до 19 на сто, топлофикационните дружества ще изгубят голяма част от клиентите си. Според Илия Николаев максималното увеличение в някои топлофикации трябва да е до 10 на сто, като не изключи възможността за някои от дружествата да няма и изобщо увеличение. Николаев припомни, че енергийният регулатор определя максимална цена, а самите топлофикации могат да продават под нея.

"Има дружества, които намаляват до десет процента от цените си в годишен план. Има такива, които го правят по-малко. Но по принцип всички имат търговски политики в последните години, като се опитват да правят преференции за изрядните платци", коментира шефът на асоциацията на топлофикационните дружества.

Ако все пак се стигне до шоковото поскъпване с до 19 на сто за някои топлофикации, загубата на клиенти и все по-трудното събиране на вземания ще се отрази пагубно на дружествата. Особено тежко е състоянието на топлофикациите в Шумен, Велико Търново и Казанлък.

"В нашата практика това се е доказало. При многократните повишения на цената на газа през 2007-2010 година имаше случаи, когато някои топлофикации загубиха до 20 на сто от потребителите си", коментира Николаев.

На въпрос дали и възможно абонатите в Шумен, Велико Търново и Казанлък, където положението е най-тежко, да останат на студено през зимата, ако цените скочат толкова, колкото предлога регулаторът, Николаев отговори: "Предполагам, че да. Все още обаче Велико Търново е функциониращо дружество, прави опит да произвежда енергия и с биомаса, тоест търси възможности, дай боже, да оцелее".

Топлофикациите настояват и за по-малко намаление на преференциалните им цени на тока, произвеждан от тях. Така поскъпването на парното и топлата вода няма да бъде толкова шоково, но вероятно ще се засегне цената на тока.

Междувременно бизнес организации апелираха към държавния регулатор да обмисли внимателно действията си със задържането на цената на тока, защото дори и битовите потребители да плащат евтин ток, на свободния пазар цената се вдига непрекъснато, а така тя се отразява в цените на всички останали стоки.