Табаков: България и Югоизточна Европа не са изолирани от кризата
Табаков: България и Югоизточна Европа не са изолирани от кризата / netinfo
България и Югоизточна Европа не са изолирани от световната финансова криза. Правителството не се вслушва напълно в анализа на немалка част от икономическите експерти, които казват, че Югоизточна Европа ще бъде най-силно засегната от кризата. Това заяви Георги Табаков, председател на Български икономически форум.

Има опасност, макар и малка, България да бъде засегната от световната финансова криза, прогнозира Георги Табаков и изрази недоумението си от факта, че от българската администрация лъха прекалено голям оптимизъм. България може да се измъкне, само ако се вземат навременни правителствени мерки. Дори пазарът в САЩ, който е много силен не може да се оправи сам, а трябва да използва помощта на държавата, каза още Георги Табаков.

Българските банки са с чужда собственост и когато навън има проблем, вероятността да се появи такъв в България е твърде голям. Досега ниските нива на лихвите в България се дължаха на евтиния ресурс в Европа и света, каза още Георги Табаков.

Той съобщи, че на 5 и 6 ноември в НДК ще се проведе десетото, юбилейно издание на Икономическия форум за Югоизточна Европа. Дискусиите по време на форума ще текат в четири направления: финанси; инфраструктура, строителство и недвижими имоти; енергетика, енергийна ефективност и околна среда; телекомуникации. Тази година форумът ще бъде под егидата на Министерството на икономиката и ще се проведе съвместно с изложението „Финанси за всеки”.