Светът е на прага на нова атомна ера
Светът е на прага на нова атомна ера / netinfo

Водещите световни икономики провъзгласиха, че светът навлиза в нова ера на ядрената енергия заради опасенията, свързани с високите цени на петрола и глобалното затопляне, предаде Франс прес.

Единствено Германия направи изключение, потвърждавайки своите резерви спрямо атомната енергетика. Групата на най-развитите индустриални страни Г-8 заедно с Китай, Индия и Южна Корея се събраха през почивните дни в Аомори.

11-те страни, които консумират две трети от световната енергия, заявиха в съвместно изявление, че „расте броят на държавите, проявяващи интерес към атомната енергетика“, съобщава БГНЕС.

„Ние сме пред прага на нова атомна ера“, заяви британският министър на енергетиката Джон Хътън. Той е убеден, че това е позитивен знак, защото атомната енергия помага да се намалят вредните емисии, които причиняват глобалното затопляне.

САЩ, Канада и Италия възобновиха плановете си за изграждане на АЕЦ, след като цените на петрола скочиха пет пъти след 2003 г. Франция и Япония продължават да са лидери в производството на ток от АЕЦ, припомня Франс прес.