Стюардите British Airways започват тридневна стачка
Стюардите British Airways започват тридневна стачка / Reuters

Първият тридневен етап от стачката на летателния персонал на британския авиопревозвач British Airways („Бритиш еъруейз”) ще започне днес в полунощ, след като преговорите между ръководството на компанията и синдиката Unite („Юнайт”) се провалиха, предаде Асошиейтед прес.

Главният изпълнителен директор на компанията Уили Уолш посочи, че е "дълбоко съжалява" заради отказа на синдиката да приеме предложените варианти за възнагражденията и условията на работа, допълвайки, че след като стачката започне, предложението ще бъде оттеглено.

British Airways "не желае да преговаря и в крайна сметка иска война със синдиката", посочи генералният секретариат на Unite. Авиокомпанията очаква през идните три дни да успее да изпълни около 65 на сто от планираните полети.

"Десетки хиляди служители на компанията са готови да обслужат клиентите ни. British Airways утре ще лети", заяви Уолш.

Опасността от хаос в транспорта във Великобритания в периода преди великденските празници се увеличи след новината, че и работници по железопътната сигнализация са гласували за организиране на стачка, присъединявайки се към работниците по поддръжката на железниците, отбелязва БТА.