Стоянова: Защо доходите от лихви се облагат с 8%, а всички други доходи с 10%
Стоянова: Защо доходите от лихви се облагат с 8%, а всички други доходи с 10% / снимка: Sofia Photo Agency
Връщането на Дянковия данък лихва ще налее 85 млн. лв. в хазната
76485
Връщането на Дянковия данък лихва ще налее 85 млн. лв. в хазната
  • Връщането на Дянковия данък лихва ще налее 85 млн. лв. в хазната

Лихвите по всички видове влогове без детските ще бъдат облагани с 10% данък от следващата година каза председателят на временната бюджетна комисия Менда Стоянова. Тя уточни, че това е намерение на ГЕРБ и все още не е внесено като поправка в закона. Ако такава поправка бъде приета с данък ще се облагат не само срочните депозити, както е сега, но и спестовните сметки. По-късно пред Дарик Менда Стоянова обясни, че данъкът може да бъде наложен и върху детските влогове. Десятъкът върху лихвите по депозитите бе наложен от Симеон Дянков.

В началото на 2013 година по предложение на Симеон Дянков бе въведен 10% данък върху лихвите на срочните депозити. Предишното Народно събрание намали тази ставка на 8 процента, като се предвиждаше поетапно намаляване на данъка до 4 на сто. Сегашните управляващи обаче обмислят да върнат предишния размер на данъка и всички депозити да се облагат с 10% обясни Менда Стоянова.

"Това е само намерение на нашата партия, не е внесено като поправка. Ще направим консултации с нашите партньори и ще видите следващата седмица ще има ли такъв текст или не", коментира тя.

В парламента Менда Стоянова каза, че от 10% данък лихва ще са освободени само детските депозити. Пред Дарик обаче тя коментира, че десятъкът може да обхване и този тип депозити и няма основание облагането на лихвите да е по-малко от 10%.

"Сега са 8 процента, ще го внесем на 10 на сто - това е. На какво основание всички останали доходи да се облагат на 10 процента, а доходите от лихви с 8 на сто? Може ли да им обясните, защото аз не виждам такова основание", каза тя. На въпрос дали при положение че лихвите от детски влогове няма да попаднат в обхвата на данъка, управляващите не допускат, че хората биха прехвърлили парите на децата си, възползвайки се от тази вратичка, Стоянова коментира:

"Значи и нея трябва да затворим, така ли? Това е хубава идея, може би докато не сме го внесли, трябва да го махнем и това". Стоянова напомни, че когато е бил въведен данъкът, парите в банките са продължили да растат, така че не очаква при вдигане на ставката, нещо да се промени. "Нищо не смятам, че ще се случи от това. Просто ще влязат повече приходи в бюджета и ще има една равнопоставеност на облагането на всички доходи", коментира тя.

Очакваният ефект от по-високия данък е в хазната да влязат около 85 милиона лева.