Стокообменът между България и Русия е намалял миналата година
Стокообменът между България и Русия е намалял миналата година / снимка: БГНЕС, архив

Има спад в общия стокообмен между България и Русия през 2014 година, каза пред журналисти в Бургас министърът на икономиката Божидар Лукарски.

Той посочи, че с руския посланик в България скоро са обсъждали на среща този въпрос.
"И двамата сме на мнение, че проблемът трябва да бъде сведен до минимум, а
един от начините е засилването на търговските връзки с руските региони. Целта е да се върнем към старите граници на търговски обмени, отпреди 4-5 години", заяви министър Лукарски. Той съобщи, че ще бъде възобновена работата по междуправителствена спогодба между България и Русия в областта на икономическите и научно-техническите отношения.

Независимо от спирането на големите енергийни проекти между България и Русия, би следвало да обърнем внимание на това да не се отразяват по никакъв начин политическите санкции върху руския инвестиционен поток и включително върху потока от туристи.

Министър Лукарски каза, че този спад не е отскоро и не свързан само със санкциите на Европейския съюз и с положението в Украйна.

По-рано министърът присъства на мултимедийна презентация на Индустриално-логистичния парк в Бургас. След презентацията Лукарски посети мястото, където се строи логистичният парк, за да се запознае с напредъка на строителните дейности.

Източник: БТА