Средната пенсия за 2014-а - с 2 лева под минималната заплата
Средната пенсия за 2014-а - с 2 лева под минималната заплата / снимка: Sofia Photo Agency

През 2014-та година средният размер на пенсията за стаж и възраст на един пенсионер у нас е бил 338 лева, като в това са включени великденската и коледната добавка към пенсията.

Данните са от предварителния отчет на бюджета на държавното обществено осигуряване за миналата година, публикуван от Националния осигурителен институт. Анализът показва значителен ръст на отпуснатите пенсии за стаж и възраст спрямо 2013-та година, както и лек ръст на инвалидните пенсии.

НОИ е изразходвал повече от планираните пари за болнични и майчинство, но за сметка на това е икономисал от разходите за обезщетения за отглеждане на малко дете и за безработица.

Въпреки че средният размер на пенсията за стаж и възраст не достига размера на минималната работна заплата, през 2014-та година е отбелязан реален ръст от 7.4 процента спрямо предходната година. Увеличил се е броят на пенсиониралите се на различни основания хора, като най-забележимо са нараснали новоотпуснатите пенсии за стаж и възраст - с близо 54 хиляди или с 43 процента спрямо 2013-та година.

По-голям е бил и броят на изплатените болнични листове - с 4.4 процента повече спрямо предходната година. Въпреки че обезщетенията за майчинство са били по-малко спрямо същия период, НОИ е направил преразход от 26 милиона лева. Икономия на средства се наблюдава при обезщетенията за отглеждане на дете до 2 години - 11.1 милиона лева, както и при разходите за безработните - 21.7 милиона лева. Отчитат се по-малко на брой изплатени обезщетения за безработица.

В края на 2014-та година бюджетът на държавното обществено осигуряване е изпълнен с малко над 67 милиона лева допълнителни приходи и 15.4 милиона лева допълнителни разходи.

Минималната заплата за 2014 година бе 340 лева. В началото на 2015 година тя се увеличи с 20 лева, а в средата на годината ще стигне да стане 380 лева.