Според строителния бранш има риск от ръст на безработицата заради забавянето на поръчки
Според строителния бранш има риск от ръст на безработицата заради забавянето на поръчки / снимка: БГНЕС, aрхив
Според строителния бранш има риск от ръст на безработицата заради забавянето на поръчки
65343
Според строителния бранш има риск от ръст на безработицата заради забавянето на поръчки
  • Според строителния бранш има риск от ръст на безработицата заради забавянето на поръчки

Над 60 процента е спадът в строителството от 2008 година досега. С намаляването на обема на работа пада и заетостта, като от 2009-та година са освободени около 160 хиляди души в строителството. Това каза в интервю за Дарик изпълнителният директор на Камарата на строителите в България Иван Бойков. Той посочи, че не държавата в момента е основен длъжник на бранша, а общините, които имали неразплатени 160 млн. лева - 80 процента от тях към строителите.

Иван Бойков изрази притесненията на строителния бранш, чиято работа се блокира след създаването на новото Министерство на инвестиционното проектиране, чиито функции и задачи тепърва се отделят със законови поправки от задачите на регионалното министерство.

Бойков припомни, че когато се създава или се разделят администрации, съществува вакуум от два-три месеца, а от юли до октомври е именно върховият период за строителството. „Понеже в България над 80 на сто са обществените поръчки и ние от това живеем, а пък те се администрират от администрацията, оттук идва и нашето опасение, че може да се получи сериозен проблем и той се показва вече", каза изпълнителният директор на строителната камара.

Сухите цифри показва, че има тенденция на влошаване, каза Бойков и допълни, че от 2008 до 2012 година спадът в строителството е над 60 на сто.

„Влезли сме в едно кълбо, а пък като се намеси и политиката, става още по-лошо", коментира Бойков. По отношение на новото министерство на инвестиционното проектиране, той каза, че решението за създаването му е отговорност на управляващите и никой не е търсил строителната камара за становище.

„Не знам какво разбирате под провал на строителния сезон, по-скоро резултатите биха били още по-голяма безработица в сектора поради липса на поръчки", каза Бойков. Той каза, че проблемът по отношение на дълговете не е с държавата, а с общините и се позова на данни на финансовото министерство, според които неразплатените средства от местната власт са 160 млн. лв., от които 80 процента са към строителите. По думите му общините се оплакват, че държавата не им плаща по оперативните програми.

През последните четири години фирмите, които остават в бранша, са около 4000, като 80 на сто от тях са малки, 16-17 процента са средни, а другите големи. От тях активните са около 2000 фирми. Потенциалът на бранша е да извършва дейности за около 20 млрд. лв., а в момента е на над 11 млрд., каза Иван Бойков.