Споразумението за развод по взаимно съгласие с телекомите е за всички абонати
Споразумението за развод по взаимно съгласие с телекомите е за всички абонати / DarikNews.bg, архив
Споразумението за "развод по взаимно съгласие" с телекомите е за всички абонати
88981
Споразумението за "развод по взаимно съгласие" с телекомите е за всички абонати
Споразумението за "развод по взаимно съгласие" с телекомите е за всички абонати
  • Споразумението за "развод по взаимно съгласие" с телекомите е за всички абонати
  • Споразумението за "развод по взаимно съгласие" с телекомите е за всички абонати

Прекратяването на срочни договори с минимални неустойки до три месечни такси се отнася за всички абонати на Мтел и Виваком. Това обясни председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

Прекратяването на срочни договори с изплащане на всички такси до края на договора като неустойки е провъзгласено като неравноправна клауза, припомни председателят на Комисията за защита на потребителите.

Телекомите омекнаха за "развод по взаимно съгласие"

"В хода на съдебната процедура с два от трите мобилни оператора се стигна до съдебни споразумения. И резултатът е, независимо от това какъв е оставащия срок на един такъв договор, когато потребителят пожелае да го прекрати предсрочно, максималният размер на неустойката, която би могла да бъде събрана от оператора, е до три месечни вноски, освен ако не остават по-малко до изтичане срока на договора", разясни той.

Маргаритов коментира и недоразуменията с един от телекомите, че споразумението важи за договори сключени след юли 2016-а. Той поясни, че в Комисията има подобни сигнали за някои обекти, но припомни позицията на оператора от преди няколко дни, че става въпрос за всички абонати.

Телекомите с най-много нарушения на правата на потребителите

"Влязлата от 1 юли съдебна спогодба касае абсолютно всички потребители, които имат такъв тип договори, независимо кога са сключени те. При нас постъпиха няколко сигнала, че в определени търговски обекти на този оператор потребителите не получават необходимото внимание от страна на търговеца. Ние сме се намесили във всеки един случай и сега се стига до благоприятно решение на всеки от тези казуси.

С Мтел и Виваком има съдебни споразумения, а с Теленор продължава колективния иск в съда. По думите на Маргаритов има шанс и с него да се постигне съдебно споразумение със същите параметри като при другите два.