Sony продава основните си сгради в Токио
Sony продава основните си сгради в Токио / снимка: Reuters

Японският електронен гигант „Сони" (Sony) планира да продаде една от основните си сгради в Токио, за да финансира преструктурирането на бизнеса си, съобщават местните медии, цитирани от АФП.

„Сони" преструктурира дейността си в опит да обърне страницата на трудните последни години. Компанията планира да продаде отдела си за химикали, тъй като инвестира 50 милиарда йени (572 милиона долара) в производителя на камери и медицинска техника „Олимпус", информира БГНЕС.

Продажбата на сградата, която беше завършена през март 2011 г., е част от усилията за набиране на средства за преструктурирането, съобщи бизнес изданието "Никей", без да разкрива конкретни цифри. Но, имайки предвид цените на недвижимите имоти в Токио, се очаква сумата да е повече от достатъчна за покриването на разходите по инвестициите в „Олимпус".

25-етажната сграда с подземие на две нива се намира в токийския квартал Осаки, където се помещава телевизионният отдел на „Сони". В сградата работят около 5000 души, съобщава "Никей". „Сони" планира да продаде и сградата си в нюйоркския квартал Манхатън, допълва изданието.

Цената на акциите на компанията се покачи с 3,73% при търговията в късния следобед до 970 йени.