София, Варна и Бургас са сред предпочитаните градове от инвеститорите
София, Варна и Бургас са сред предпочитаните градове от инвеститорите / снимка: Sofia Photo Agency, архив
София, Варна и Бургас са сред предпочитаните градове от инвеститорите
58499
София, Варна и Бургас са сред предпочитаните градове от инвеститорите
  • София, Варна и Бургас са сред предпочитаните градове от инвеститорите

Засилва се тенденцията за разделение в страната по оста София и всички останали градове. Това е един от изводите в изследването на „Регионалните профили: показатели за развитие" на Института за пазарна икономика. Заради икономическата криза и безработицата голяма част от населението в активна възраст предпочита да смени града заради по-добра работа. Според останалите показатели Кюстендил се класира като града с най-нисък интерес за инвестиции, а София, Варна и Бургас са сред предпочитаните градове от инвеститорите.

Все повече българи предпочитат столицата пред останалите градове, заради по-добрите възможности за работа, сочат данните от изследването на Института за пазарна икономика. Какви са тенденциите за страната, обясни главният икономист на института Десислава Николова: „Наблюдава се повсеместно влошаване на демографията в абсолютно всички региони, без изключение. Единствените области с положителен механичен прираст, тоест повече хора се преселват в тази област, отколкото да я напускат, са София-столица, Варна и Бургас. Дори за Варна и Бургас този механичен прираст по-забележимо се наблюдава от 2007 година насам. Областите с най-високи нетни темпове на изселване са Смолян, Ямбол, Видин, Разград, Враца и Сливен. Те се обезлюдяват изключително бързо. В същото време по отношение на естествения прираст там тенденциите са още по-негативни, също в абсолютно всички области".

Сред препоръките на института към управляващите за подобряване на средата на живот и бизнеса е осигуряване на по-голяма финансова независимост на общините и увеличаване на правомощията в икономическата и социална политика.