Словения влиза в евро зоната
Словения влиза в евро зоната / netinfo

Словения става 13-ата страна членка на ЕС, в която еврото е официална валута. Според премиера Янез Янша това е най-голямото постижение от присъединяването на Словения към ЕС през 2004 г.
 
Еврото и словенският толар ще се използват паралелно само 14 дни и от 15 януари еврото остава единствена валута в страната. Изследване на ЕС сочи, че над две трети от словенците са щастливи от приемането на еврото, Има обаче хора, които са сантиментални по отношение на толара, който е официална валута от 1991 г., когато Словения стана независима държава.
 
Години наред проучванията на общественото мнение сочеха, че словенците вярват в толара повече от която и да е друга институция, включително правителството и църквата. В момента едно евро се разменя за около 240 толара, предаде АП. Някои словенци са разтревожени, че закръглянето на цените в евро може да доведе до поскъпване на стоките и услугите.
 
Сдружението на потребителите публикува черен списък на търговците и услугите, чиито цени са повишени. Така в магазините картофите са поскъпнали с 54 %, цените на някои пощенски услуги и паркирането в центъра на Любляна са удвоени, зъбните снимки са поскъпнали с 85 %, дори наемът на гробни места е поскъпнал с 10 %. Премиерът Янша заяви, че ръстът на цените “е по-малък от която и да е друга страна”, преминала към еврото.
 
Словения е единствената от 10-те нови страни членки на ЕС от 2004 г., която изпълни строгите икономически условия за присъединяването към евро зоната. Годишната инфлация в Словения е 1,9 % и тя е по-ниска от тази в Германия.
 
През миналата година Словения е постигнала икономически ръст от 4 %, докато средният за ЕС е 1,4 %. Неконтролираният дефицит и високата инфлация принудиха останалите 9 нови страни-членки на ЕС да изчакат с въвеждането на еврото.