След среща на президентите България и Аржентина подписаха икономическа спогодба
След среща на президентите България и Аржентина подписаха икономическа спогодба / снимка: Кирил Вълчев

България ще търси съвместни производства с Аржентина преди всичко в хранителната промишленост на българска територия. Има и добри възможности за взаимодействие в енергетиката и конкретно ядрените технологии и възобновяемите енергийни източници. Това каза президентът Георги Първанов след срещата си с президента на Аржентина Кристина Фернандес де Кирхнер.

В присъствието на президентите министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров и министъра на външните отношения, търговията и култовете Хорхе Таяна подписаха споразумение за икономическо сътрудничество. Заради влизането на България в Европейския съюз се налага актуализация и прекратяване на редица от действащите спогодби – търговската от 1971 г., за избягване на двойното данъчно облагане и в областта на ветеринарното дело и земеделието, подписани през 1998 г. и денонсирани от България от 01.01.2007 г.

В съвместно прессъобщение за срещата на двамата президенти се казва, че предвид международната финансова криза Първанов и Фернандес де Киршнер са се обединили около неотложната необходимост от осъществяване на дълбоки промени в международните финансово-кредитни институции, необходимостта от осигуряване на действащи инструменти за улесняването на достъпа до финансиране на развиващите се страни и значението на държавата в регулирането на работата на кредитните институции. Президентите са потвърдили отговорността на държавата при формулирането на политиката за борба с бедността и безработицата, неравенството и свързаните с тях социални бичове, като подкрепят усилията на гражданското общество в тази насока. В края на октомври аржентинският президент обяви предстояща национализация на частни пенсионни фондове в страната.

Българският и аржентинският държавен глава са се обявили и за скорошно подписване на Споразумението за стратегическо асоцииране и напредък на търговските преговори между Европейския съюз и Меркосур, в който членуват Аржентина, Бразилия, Парагвай, Уругвай и Венецуеали и са асациирани Боливия, Чили, Колумбия, Еквадор и Перу.

В сряда българският президент ще участва в работна закуска в хотел „Шератон Буенос Айрес” с представители на аржентинските бизнес среди, на която министър Петър Димитров ще има презентация.

Стокообменът от 110 милиона щатски долара през 2006 и 37 милиона щатски долара през 2007 г. не ни удовлетворява, каза президентът Първанов. Селскостопански продукти – месо, кожи, пшеница, царевица – са основният внос на аржентински стоки в България, а през периода 2005-2006 г. и на медни руди, заради които търговското салдо тогава е отрицателно за България, изнасяща на отдалечения на 12 000 кимолетра аржентински пазар основно химически продукти – карбонати и азотни торове.

Аржентинската фирма “Галилео груп” – водеща световна фирма в газо-компресорните системи – изпълнява в България първия за ЕС пилотен проект “Виртуален газопровод” за газификация на град Карлово с изцяло аржентински технологии за компресиране, пренос и разпределение на природен газ.

Аржентина има интерес за сътрудничество в производството на мляко и млечни продукти, като за целта от българска страна е предаден бизнес план за създаването на завод за производство на сирена, разработен от българска фирма „Жоси”.

Срещата на Първанов с аржентинския президент се състоя в Каза Росада – президентския дворец, от чийто балкон Хуан и Ева Перон са се обръщали към работниците, с чиято помощ идват на власт през 1947 г. Дворецът е с розов цвят, защото при строителството му през 19-ти век аржентинците искали да символизират единството между червения и белия цвят, използвани дотогава съответно от онези, които били страната да е федерация и тези, които били за унитарна държава. Легенда пък разказва, че цветът се е получил от смесването с цел предпазване от влагата на боята с кръв от телета, с чието месо и кожи Аржентина е популярна в целия свят.

54-годишната Кристина Фернандес Де Киршнер, която даде официален обяд в чест на Първанов и съпругата му Зорка, наследи на поста своя съпруг Нестор Кишнер след като спечели през октомври миналата година изборите като кандидат на оглавяваната от него управляваща Хустисиалистка партия, наследница на партията, създадена с помощта на синдикатите през 1947 г. от Хуан Перон – съпруг на един от символите на Аржентина – Ева Дуарте, известна от превъплащението на Мадона в мюзикъла на Андрю Уебър Евита.

На срещата си аржентинския и българския президент са говорили и за сътрудничеството срещу незаконния трафик на наркотици и за свързаните с измененията в климата проблеми.

Държавният глава на Аржентина е информирал българския президент за желанието му да се възобновят преговорите с Великобритания за решение на спора за суверенитета на островите, които в Буенос Айрес наричат Малвински, а в Лондон – Фолклендски острови. Двете страни имат вековен спор за островите край аржентинския бряг на южния Атлантически океан, довел до въоръжен конфликт през 1982 г.

В присъствието на двамата президенти днес беше подписан и Меморандум за сътрудничество и техническа помощ за съвместни проекти между Минно-геоложкия институт на БАН и Минно-геоложката служба на Аржентина. Припомням, че между Българският антарктически институт и Национална дирекция “Антарктида” на Аржентина, която има и антарктическа територия, има Споразумение за Антарктическо сътрудничество.

Първанов ще положи венец на паметника на погребания в катедралата на Буенос Айрес Хосе де Сан Мартин – аржентинският генерал, който в началото на 19 век е водач на въстания в различни южноамерикански държави за национална независимост от Испания.

Български държавен глава не е идвал 16 години след Желю Желев в града на добрите ветрове – както испанците нарекли Буенос Айрес при основаването му през 16 век на брега на река Рио де ла Плата.

А Аржентина е първата латиноамериканска страна, с която Царство България установява дипломатически отношения през 1931 г. Това става след масовата вълна от икономически емигранти през 20-те години на 20 век, когато 20 хиляди българи се заселват в провинциите Буенос Айрес, Санта Фе, Чако. Според различни оценки аржентинските граждани от български произход са между 40 000 и 80 000 души, макар официалните статистики да признават само 3000 заради правилата за натурализация в страната. Българите тук са обединени около асоциация „Хан Аспарух”, осем културно-просветни дружества и вестник „Български вести”.

Първанов изрично подчерта благодарността си за подкрепата на аржентинските власти за българската общност в страната.

Със своите 2 780000 квадратни километра Аржентина е осмата по площ държава в света и втората в Южна Америка след Бразилия, макар по население да е едва на 30-то място с 40-те си милиона души, от които една трета живеят в столицата.

Първанов каза, че аржентинските му домакини са посрещнали със симпатия кандидатурата на включената в президентската делегация Ирина Бокова за Генерален директор на Организацията за образование, наука и култура на ООН (ЮНЕСКО), чийто избор ще бъде догодина. Президентът припомни взаимната подкрепа на България и Аржентина за непостоянни членове на Съвета за сигурност на ООН в началото на този век, както и подчерта, че такава подкрепа ще си окажат и при предстоящи подобни кандидатури.

В сряда президентът заминава за Мексико, където отложи посещението си през февруари тази година заради повреда на държавния самолет на Азорските острови.