Синдикатите постигнаха 10% по-високи заплати за горските
Синдикатите постигнаха 10% по-високи заплати за горските / netinfo

С 10 процента по-високи заплати от 1 септември, ново работно и теренно облекло до края на годината и допълнително материално стимулиране с част от средствата, които се натрупват като преизпълнение на бюджета има възможност да получат заетите в горските стопанства. Това обявиха Анелия Начева от КТ „Подкрепа” и Петър Абрашев от КНСБ след поредните преговори между стачкуващи и правителствени власти.

Наред с увеличението със задна дата е договорен и поетапен ръст на възнагражденията от 1 януари и 1 юли 2008 година, казаха синдикатите. Според тях има възможност за нарастване на заплатите до 100 процента, ако в Закона за горите бъде разписано право на стопанска дейност.

Анелия Начева изрази недоумение от липсата на прозрачност при приемането на Устройствен правилник за Държавната агенция по горите и съобщи, че до нея е достигнала информация за готвено сериозно увеличение на административния персонал във ведомството.

Петър Абрашев от КНСБ увери, че след 10 дни стачка вече е постигнато разбиране за неизплатените часове нощен и допълнителен труд, положен от горските, и допълни, че секторът вече е изпълнил задължението си към бюджета на 100 процента.

Оттук до края на годината се очаква да бъде натрупано сериозно преизпълнение, част от което ще бъде изплатено на работещите в сектора под формата на допълнително материално стимулиране до Коледа.