Щонов: Няма да оставим хората на студено
Щонов: Няма да оставим хората на студено / снимка: БГНЕС

"Булгаргаз" ще продължи да доставя газ на топлофикациите и няма да има последствия за потребителите. Това коментира пред журналисти в парламента служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов по повод на информацията за изпратени писма от "Булгаргаз" до топлофикациионни дружества да си платят задълженията за извършени вече доставки. Няма да оставим хората на студено, увери Щонов, цитиран от БТА.

Служебният министър обясни, че топлофикациите дължат десетки милиони левове на "Булгаргаз", като най-големият длъжник е "Топлофикация София". Той посочи, че тези пари трябват на "Булгаргаз", за да може да си плати авансово за газа, която идва от Русия.

В последните един-два дни сме имали разговори с голяма част от топлофикациите, идеята е да се осигури навременно плащане, за да може "Булгаргаз" да има достатъчно средства, за да осигури тези доставки, но прекъсвания няма да има, каза Васил Щонов.

За евентуално спиране на доставките на газ от Русия, служебният министър повтори, че в хранилището в Чирен има 480 млн. куб. м газ. Ако започнем да теглим повече от 4,1 млн. куб. м на ден от Чирен, тогава влиза първа стъпка от кризисния план, което означава, че част от топлофикациите ще започнат поетапно да преминават на мазут, добави Щонов.

По-рано бе съобщено, че газовият доставчик е изпратил писма до топлофикационните дружества за намаляване с 50 на сто на заявените от тях количества. Пред националното радио зам.-председателят на стопанската камара Валентин Терзийски каза, че мярката е трябвало да влезе в сила от днес, но впоследствие е била отменена.