Shell и Нигерия със сделка за над 3 млрд. долара
Shell и Нигерия със сделка за над 3 млрд. долара / netinfo

Нигерийската държавна петролна компания NNPC подписа сделка на стойност 3,1 млрд. долара с компанията Royal Dutch Shell, се казва в официално съобщение.

От Нигерийската национална петролна корпорация заявиха, че парите ще бъдат използвани за финансиране на започнати съвместни проекти. Сделката предвижда Shell Development Petroleum Corporation да финансира NNPC с до 3,1 млрд. долара, за да покрие дефицита в ценните книжа, издадени от нигерийското правителство през 2008 г.

Споразумението ще осигури също заем от 1,8 млрд. долара за финансирането на неуредените плащания на NNPC за изискуемите плащания в съвместното предприятие между двете компании за 2006-2007 г.

Чрез NNPC Нигерия притежава 55 процента дял в смесените предприятия с Shell Development Petroleum Corporation, като останалите 45 процента са на Nigeria Agip Oil Company и френската група Еlf Petroleum Nigeria Limited, се казва в съобщението.

Страната, която има най-големите добиви на петрол в Африка въпреки нарастващата конкуренция, се затруднява при изпълнението на финансовия аспект от задълженията си в смесените предприятия. Тя получава над 95 на сто от външните си приходи от петрола.