Разделение в Патриотичния фронт по темата за избора за втора пенсия
Разделение в Патриотичния фронт по темата за избора за втора пенсия / снимка: БГНЕС
Разделение в Патриотичния фронт по темата за избора за втора пенсия
77036
Разделение в Патриотичния фронт по темата за избора за втора пенсия
  • Разделение в Патриотичния фронт по темата за избора за втора пенсия

Темата с пенсиите развълнува и депутатите в кулоарите на парламента. Народният представител и бивш социален министър Хасан Адемов обясни, че държавата трябва да предприеме сериозна информационна кампания, за да могат да вземат решение къде да влагат допълнителните си пенсионни вноски - в НОИ или в частен пенсионен фонд.

Ако предложените промени, бъдат одобрени в пленарна зала, това означава, че трябва да има мащабна информационна кампания, за да се обясни на хората, че няма конкуренция между държавния осигурителен институт и частните фондове. "Философията на осигурителния модел в България е НОИ, респективно бюджетът на ДОО осигурява така наречената солидарна част от пенсията на осигурените, родени след 31 декември 1959 година, докато универсалните пенсионни фондове - допълнителното осигуряване, формират добавяща част от пенсията", обясни Адемов. Ако човек, роден след 1959 година, не предприеме никакви действия, той си остава в частния фонд и никой не може да го накара да си прехвърли средствата в НОИ. Големият проблем е за тези, които през следващата година стартират осигурителния си стаж и те в рамките на година трябва да направят информиран избор.

Съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов заяви, че парламентарната група е разделена на две по темата с пенсиите.

Според Красимир Каракачанов представителите от Патриотичния фронт в НС са разделени по темата за пенсионните промени, като една част ги подкрепят, а други са против. Вчера парламентарната група на патриотите е обсъдила въпроса, а днес са били проведени и срещи със синдикатите и представителите на частните пенсионни фондове. От двете срещи те са получили различни мнения и утре групата отново ще дискутира въпроса за свое заседание. Каракачанов каза, че преди време е бил разпределен на случаен принцип към частен пенсионен фонд и преди две години е сменил фонд, в който постъпват вноските му за втора пенсия. Каракачанов сподели, че човек като слуша представители на синдикатите от една страна и тези на пенсионните дружества от друга страна, трудно може да вземе решение, ако не е навътре в материята. Каракачанов каза, че не споделя онази част от предложението, в която се казва, че изборът е еднократен. "Няма логика, след като направиш веднъж своя избор, това да бъде до живот и да нямаш право във времето да си променяш пенсионния фонд", каза Каракачанов.